Неговите либерали и опозицията с изравнени резултатиКанадците отиват пред урните

Неговите либерали и опозицията с изравнени резултатиКанадците отиват пред урните ...

Трюдо на косъм от изборен провал

Неговите либерали и опозицията с изравнени резултати
Канадците отиват пред урните утре

Канадският премиер Джъстин Трюдо е изправен пред провал на предсрочните избори, които сам свика с надеждата да получи мнозинство, предаде Ройтерс. Гласуването за 338-те места в парламента на страната ще се проведе утре.

Последните социологически проучвания обаче отреждат равенство - по 32% подкрепа, между либералите на Трюдо и основния им опонент - опозиционната в момента Консервативна партия. Има и анкета, която дори дава предимство от 1% на консерваторите пред либералите.

Ден преди вота Трюдо призова сънародниците си да не залитат към левицата или популистите, за да не се разпръснат гласовете и в резултат да няма ясно мнозинство. “Изборът в момента е дали ще имаме консервативно или либерално правителство”, посочи премиерът.

Той се надяваше благодарение на успешната си политика по време на пандемията от коронавируса да добави парламентарна подкрепа и да получи мнозинство (досега управляваше с правителство на малцинството). Според анализатори обаче Трюдо може да бъде наказан от избирателите за това, че свика парламентарен вот насред четвъртата вълна на пандемията.

Източник: trud.bg