Негодуванието на жителите на София от мръсния въздух принудиха кметът

...
Негодуванието на жителите на София от мръсния въздух принудиха кметът
Коментари Харесай

Фандъкова реанимира старо обещание за борба с мръсния въздух

Негодуванието на жителите на София от мръсния въздух принудиха кметът Йорданка Фандъкова за следващ път да разгласи курс към въвеждане на незабавни ограничения за справяне с бедственото състояние. Комичното е, че тъкмо преди година ГЕРБ успокояваха жителите с безусловно същите обещания за битка със смога. Вчера Фандъкова разгласи, че “група народни представители от ГЕРБ ще внесат на следващия ден искане за закон, обвързван със наказания против горенето на отпадъците “. Според нея в последните месеци ръководещите са работели интензивно в посока инкриминиране на отоплението със замърсяващи предмети. Решението било глобите да са по-високи от настоящите сега, а към тях да се приложат и други ограничения. Тя се стимулира, че отоплението с твърдо гориво и горенето на отпадъци е по-голям проблем от трафика и че 40% от замърсяването идва от него.

Същото заричане със същите претекстове ГЕРБ дадоха и на 9 декември м.г. Тогава ръководещите оповестиха, че са на път да одобряват ремонти в Наказателния кодекс, с които да се вкара затвор за горене на боклуци. Освен по-висока глоба за действието от 5000 до 30 000 лева, обмисляли и използването на наказване публичен труд за жители, които нарушават закона. Изрично бе посочено, че Фандъкова поддържа мярката и че е допустимо тя да стане факт в най-близко време.

Другото постоянно заричане на ГЕРБ е въвеждането на така наречен " бял билет ". С него столичани ще могат да използват безплатно градския превоз в дните с най-голямо замърсяване. „ В едно от приложенията на програмата за справяне с казуса за 2018 година бяхме записали въвеждането на " бял билет “. Но то бе обвързано с това, което се случва сега в Министерството на превоза и това, по което работим към този момент към 1.5 г.- стикирането на всички МПС-та по отношение на настоящото им техническо положение. На база на това ще можем да ограничаваме придвижването на колите, които най-вече замърсяват. И това ще става чрез устройства, които ще засичат в действително време колите ", разясни общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков пред БНР. Парадоксалното в тази ситуация е, че ръководещата партия приказва за използването на мярка, която е надалеч по-сложна за осъществяване спрямо така наречен " зелен билет " с цена 1 лева Такъв може да бъде пуснат в деяние, в случай че на две от 6-те станции на организацията за околната среда в София бъде регистрирано 4-кратно превишение на денонощна база на допустимата норма на фини прахови, която е 50 мгр/м3. Въпросният билет обаче е вкарван в деяние единствено 2 пъти до момента, макар че единствено през този месец различните цивилен станции демонстрираха в пъти по-високи норми в огромна част от регионите на града.

БЕЗ ЛИЧЕН ПРИМЕР

До публицистичното привършване на броя от Столичната община не дадоха отговор на въпрос на " Сега " по какъв начин кметът Йорданка Фандъкова е стигнала през вчерашния ден до работното си място. Заради влошените индикатори на въздуха тя призова съгражданите си да слязат от колите и да употребяват публичния превоз. Очевидно обаче не следва личния си апел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР