Неформална среща на директорите по отбранителната политика на страните-членки на

...
Неформална среща на директорите по отбранителната политика на страните-членки на
Коментари Харесай

Директорите по отбранителната политика на страните-членки на ЕС обсъдиха актуални въпроси в София

Неформална среща на шефовете по отбранителната политика на страните-членки на Европейския съюз се организира на 19 и 20 февруари 2018 година в Националния замък на културата в София. Форумът е част от календара на българското европредседателство и се организира за да подкрепи подготовката на Съвета „ Външни работи/Отбрана “, който ще се състои на 6 март т.г. в Брюксел.

В срещата участваха над 70 делегати от всички страни-членки на Европейски Съюз, Европейската работа за външна активност, Европейската организация по защита и Европейската комисия. Домакин на събитието от българска страна беше шефът на дирекция „ Отбранителна политика “ в Министерството на защитата Росица Димитрова.

По време на трите работни сесии, управлявани от заместник- генералния секретар на Европейската работа за външна активност Педро Серано, бяха разисквани най-новите развития по настоящи въпроси от политико-военното измерение на Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз. Сътрудничеството сред Европейски Съюз и НАТО беше тематика на първото съвещание, в което се включи и представител на Алианса. Участниците във форума се сплотиха към визията, че след подписването на декларацията от Варшава е реализиран сериозен прогрес във взаимоотношението сред двете организации.

Динамизирането и задълбочаването на връзките им на институционално и оперативно равнище би трябвало да продължи посредством осъществяването на към този момент набелязаните и контрактувани над седемдесет ограничения, които дават опция за взаимни или синхронизирани дейности по въпроси от съвместен интерес. Втората работна сесия беше отдадена на Постоянното структурирано съдействие (ПСС) в региона на защитата и връзката му с останалите начинания в осъществяване на Глобалната тактика на Европейския съюз по външна политика и политика на сигурност. Главният изпълнителен шеф на Европейската организация по защита Хорхе Домек и шефът на Военния секретариат на Европейски Съюз генерал-майор Еса Пулкинен показаха анализите си на националните проекти за осъществяване на общите обвързващи задължения по ПСС, които бяха показани от страните-членки на Европейски Съюз през декември 2017 година

Предвид идните стъпки на обзор и актуализация на тези проекти, те насочиха рекомендации за идващите стадии на процеса с оглед включване на информация от страните-членки, която да разреши по-лесно сравняване, обобщаване и оценка на осъществяването на поетите задължения. Участниците в срещата разискаха също по този начин главните детайли на създадената от Секретариата по ПСС пътна карта за по-нататъшната работа по самодейността, която включва периоди за утвърждение на първата и идната група планове, за актуализиране на националните проекти и за правене на систематизиран отчет по приложението им.

Представителят на Европейската комисия осведоми в резюме за хода на законодателната процедура по приемане на Регламента за основаване на Европейска стратегия за индустриално развиване в региона на защитата до лятото на 2018 година Стремежът е да бъде непокътнат плануваният % за съфинансиране на планове по ПСС със средства от Европейския фонд за защита в случаите, когато те дават отговор и на критериите на Европейската стратегия за индустриално развиване в региона на защитата.

По тематиката за възстановяване на военната подвижност бяха показани първичните визии за бъдещата работа в четирите разпознати области, в които е належащо превъзмогването на правни, дипломатически, митнически и инфраструктурни спънки пред бързото напредване на военни сили и средства в Европейски Съюз. Важността на този въпрос беше сложена и в подтекста на връзките с НАТО. Общо бе разбирането, че подобряването на военната подвижност е сложна задача от първостепенно значение за двете организации, които би трябвало да подходят към нейното решение координирано и в полза на европейската и евроатлантическата сигурност.

Доказателство за високия интерес към обсъжданите тематики беше фактът, че представителите на всички страни-членки и на структурите на Европейския съюз се включиха интензивно в полемиките в границите на трите работни съвещания. Това даде опция за представянето на разнообразни гледни точки в търсене на ефикасен и взаимно допустим метод към решаването на поставените въпроси. За плодотворната работа на срещата способства и положителната организация, осъществена взаимно от екипа на дирекция „ Отбранителна политика “ от Министерството на защитата, специалисти от Министерството за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 и чиновници на Националния замък на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР