Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на

...
Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на
Коментари Харесай

Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват, заради карикатурите на пророка |

Недоволството в Близкия изток против Франция ескалира поради карикатурите на ислямския оракул Мохамед, които в доста мюсюлмански страни считат за огорчение, съобщи ДПА.

Възобновената интернационална борба поради карикатурни изображения на пророка докара до апели за протест на френски артикули.
Саудитска Арабия през днешния ден стана следващата страна, присъединила се в полемиката към безапелационната отбрана от Франция на правото да се демонстрират карикатури на Мохамед.

" Кралство Саудитска Арабия осъжда всевъзможни опити ислямът да бъде свързван с тероризма и порицава обидните за пророка Мохамед и всички други пророци карикатури ", съобщи представител на външното министерство.

Франция няма да се откаже от карикатурите, съобщи предходната седмица президентът Еманюел Макрон, откакто френски преподавател беше погубен от млад ислямист, защото посочил карикатури на Мохамед в клас, по време на урок за свободата на словото. В неделя Макрон повтори позицията си. " Няма да се откажем, в никакъв случай ", написа той в Туитър.

" Уважаваме разликите. Не одобряваме езика на омразата и пазиме рационалните диспути. Винаги ще отстояваме човешкото достолепие и всеобщите полезности ", съобщи той.

По-рано през днешния ден иранското външно министерство извика френския шарже д`афер в Техеран, с цел да изрази митинг против карикатурите. " Категорично осъдихме всяка засегнатост на пророка, както и всяко изказване на френски висши представители по въпроса ", сподели представител на министерството. За по-късно денем са планувани митинги пред френското посолство в Иран.

В столицата на Бангладеш хиляди деятели на ислямска партия участваха в проява против изявленията на Макрон. Близо 3000 души се събраха пред националната джамия в центъра на Дака и поеха към френското посолство. Според уредник на шествието в него са се присъединили над 50 000 души. Източник от полицията сподели, че след няколко километра шествието е било спряно. Кадри от митинга демонстрираха стачкуващи да изгарят френското знаме и чучела на Макрон.
Карикатурите на порока бяха разкритикувани и от авторитетния сунитски университет " Ал Азхар " в Египет. Според него офанзивата против исляма е част от систематична акция за потребление на исляма за политически цели.

Призивите за протест на френски артикули набират скорост, отбелязва ДПА. Търговци в Йордания, Кувейт и Катар към този момент отстраниха продуктите на френски марки от магазините си. Потребители на обществени медии препращат описи с френски марки, призовавайки хората да не ги купуват.
Катар се причисли към възмутените, като осъди " голямото ескалиране на популистката реторика, насърчаваща злоупотребата с религиите ". Катарският университет заяви в петък, че отсрочва за неопределен срок Седмицата на френската просвета поради " умишлена корист с исляма и неговите знаци ".

/БТА
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР