Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и

...
Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и
Коментари Харесай

Камен Колев, БСК: Българският бизнес плаща най-високите цени за енергия в Европа, а на регулирания пазар са най-ниските


Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и то не в обособени дни, а за едни по-дълги интервали от края на 2018 година насам. Българският бизнес заплаща най-високите цени за сила в Европа, а на контролирания пазар са най-ниските.

Оттам идват и проблемите с конкурентността на промишлеността. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaira Камен Колев, консултант на ръководителя на УС на Българска стопанска камара (БСК).

" Спрямо НЕК имахме бележки за провеждането на търговете. Имаше да вземем за пример търг с прекомерно повишени финансови условия, което навяваше подозрения за фаворизиране на избрани участници. Това би трябвало да се проверява ", сподели още Колев.

Според него се избира продажбата на така наречен „ базов профил “ вместо на „ пиков профил “, което води до източване на язовирите и неспособност да се тушира цената на пиковото ползване, което интересува бизнеса.

От БСК са съгласни с изказванията на Петър Илиев (освободен от НЕК по-рано тази седмица от министъра на енергетиката Теменужка Петкова), че не се пази свободния пазар и упорстват час по-скоро да се вкарат условията на Регламент на Европейски Съюз за интегритета и прозрачността на пазарите на едро, каквато е Българската енергийна борса, със съответните забрани за манипулиране на цените, търговия с вътрешна информация и глобите за сходни дейности. Само по този начин могат да се подсигуряват предвидими цени на електрическата енергия, безапелационен е Колев.

„ Нашата борса е ниско-ликвидна и задържането на предлагането в миг, когато се предоговарят дълготрайните контракти, води до изкуствено покачване на цените или пък закупуването на огромни количества на ниски цени и след това устрема за препродаване на повишени, всичко това са практики на ръба на закона, които е нужно да се проверяват “, сподели още гостът.

По думите му работодателските организации желаят обезпечаване на задоволителни количества за туширане на казуса с ликвидността, либерализация на енергийния пазар и установяване на периоди за това, отваряне на пазара и обезпечаване на потенциал за intra-day доставки, т.е. пазарна съгласуваност в района, които да минимизират огромните съмнения в цените.

Цялото изявление е налично във видеото на онлайн страницата на Bloomberg TV Bulgaira
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР