Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии

...
Недоволството е изненадващо, тъй като учебниците са минали през рецензии
Коментари Харесай

Остър дебат в ефир! Историци спореха по въпроса за комунизма в учебниците по история

Недоволството е изненадващо, защото учебниците са минали през рецензии и специалисти в Министерството на образованието. В момента тази вълна на неодобрение е чисто политическа. Целите са да бъде наказан изцяло комунизмът. Няма интервал, който да се обрисува единствено с неприятни качества. Това съобщи съавторът на провокиралият скандал нов учебник по история за 10-ти клас проф. Искра Баева в студиото на Българска национална телевизия.

Различна позиция защити историкът от Нов български университет доцент доктор Лъчезар Стоянов, оповестява " Фактор. бг ".

" Реакцията не е политическа и казусът в учебниците не е политизиран. Историци и общественици подхванаха тематиката за учебниците по история ", безапелационен бе университетският учител.

" Недопустимото в учебника по история е точно опитът да се размие оценката на тоталитарните режими. Трите тоталитарни идеологии са неприемливи, каквито са международните оценки. Тоталитарните режими не могат да се показват с уравновесени оценки и режимът не може да се прави оценка добре. Имаше всеобщи репресии, за да се смаже човешката същина ", добави Стоянов.

" Режимът би трябвало да се остави на оценките на историците ", аргументира на собствен ред позицията си проф. Баева, което е в някакъв смисъл нон сенс като теза.

" Европейската съвест изрично не приема комунизма. Пътят за помиряването е посредством памет. Представената идеология на комунизма не е допустим. В края на раздела за комунизма, режимът е показан мощно положително и се прави подстрекателство, че в последна сметка това е доста добър интервал. Тодор Живков е показан с цели 10 фотоси и като персона на века ", очевидно засегнат коментира  доцент Стоянов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР