Недоволство предизвика изборът на победител в конкурса за участие на

...
Недоволство предизвика изборът на победител в конкурса за участие на
Коментари Харесай

Изборът на победител в конкурса за участие на България във Венецианското архитектурно биенале предизвика недоволство

Недоволство провокира изборът на победител в състезанието за присъединяване на Българиявъв Венецианското архитектурно биенале. На първо място е класиран планът „ Образованието е напредването от мрачевина към светлина “, оповестиха от МК. Той беше оспорен от различен участник - арх. Стефан Добрев, който съобщи, че проектът-победител няма нищо общо с архитектурата и че в случай че страната ни бъде показана с него,ще стане за посмешище. Последва отговорът на ръководителя на комисията apx. Тодор Булев, който дефинира обвиняването като „ естествена прочувствена реакция на един подценен в журирането проектант “.Проектът беше публично показан през днешния ден. Борис Данаилов, шеф на политическия кабинет в културното ведомство, разгласи, че българският павилион е подсигурен за 3 години напред и че поради дълготрайния ангажимент сега залата коства към 65 хиляди евро, което той дефинира, като „ много добра цена ".

Конкурсът за присъединяване на България във Венецианското архитектурно биенале е почнал на 20 декември предходната година. 8-членното жури под управлението на apx. Тодор Булев, ръководител на Съюза на архитектите в България, е разгледало 34 плана, а нареченият " Образованието е напредването от мрачевина към светлина ", е класиран преди всичко. Божидара Вълкова, която е измежду създателите, изясни, че главната тематика в него е демографският проблем и обезлюдяването на региони в България.

По време на представянето арх. Стефан Добрев, който е измежду участниците в състезанието, съобщи че България няма да бъде почтено показана с този план и упрекна журито в непросветеност и недобронамереност.

Последва реакция от страна на ръководителя на журито арх. Тодор Булев, който дефинира изявлението му като „ неетично “.

Венецианското биенале за архитектура ще се организира от 20 май до 26 ноември тази година, а страната ни ще се включи в него за първи път от 15 години насам. Темата на форума е " Лаборатория на бъдещето " и е въодушевена от Африка.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР