Недоволни от финансовите резултати на пенсионноосигурителните дружества, в които се

...
Недоволни от финансовите резултати на пенсионноосигурителните дружества, в които се
Коментари Харесай

Над 112 хиляди българи са поискали да сменят пенсионния си фонд

Недоволни от финансовите резултати на пенсионноосигурителните сдружения, в които се събират парите им, които ще употребяват след пенсионирането си, някои българи сменят своя фонд, като разместват по този метод и своите спестявания в портфейлите им. Тази стъпка вършат и младежите, които при започване на първа работа, служебно са разпределени в някой пенсионен фонд, който не харесват и се трансферират в различен.

Над 112 хиляди индивида у нас са подали заявки в пенсионноосигурителните сдружения, че желаят да сменят пенсионния си фонд през второто тримесечие. Заедно с това се трансферират и насъбраните по партидите им парични средства досега от един пенсионен фонд в различен, сочат данните в разбора на Комисията за финансов контрол. 

Той е осъществен от Управление “Осигурителен контрол ” на КФН, като данните са получени на база на справките, показани от пенсионноосигурителните сдружения в регулатора.

След осъществената инспекция, общо 91 949 българите, които са подалите заявки сред април и юни, са получили позволение да трансформират присъединяване си във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване. Общата сума на трансферираните от тях парични средства в различен пенсионен фонд от съответния тип, е 387 101 979 лв.. 

През първото тримесечие на тази година общо 95 921 обезпечени българи, от поискалите смяна, са минали в различен фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Участието във фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване е наложително. То поражда при започване на обезпечаване – първа работа, и според от типа на категорията на упражнявания труд. Имате опция да изберете сами вашите фондове. Ако не го извършите, ще бъдете служебно разпределени на инцидентен принцип.

Личният избор на фонд би трябвало да извършите в период до три месеца от пораждане на задължението за обезпечаване като подадете заявление до пенсионноосигурителното сдружение, ръководещо стремежи от вас фонд. Информация за записаните пенсионноосигурителни сдружения можете да получите на уеб страницата на Комисията за финансов контрол.

Ако не извършите персонален избор, ще бъдете служебно разпределени в някой от записаните пенсионни фондове, по ред и метод, избрани със взаимна директива на Комисията за финансов контрол и Национална организация за приходите.

Можете да трансферирате вашата самостоятелна партида от един в различен фонд, както и във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР