Недовършената от десетилетия 17-етажна сграда на издателско-полиграфическия комплекс Родина бе

...
Недовършената от десетилетия 17-етажна сграда на издателско-полиграфическия комплекс Родина бе
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Недовършената от десетилетия 17-етажна постройка на издателско-полиграфическия комплекс " Родина " бе съборена със зрелищен гърмеж в неделя сутринта. Сградата е замислена през 80-те години на XX век с желание да събере издателства и редакции, а в съседство да е печатница

© Цветелина Белутова Кабинетът готви закон за противоепидемични ограничения и след изключителното състояние, отчасти отвориха парковете

Правителството готви законопроект, посредством който противоепидемичните ограничения от изключителното състояние да влязат в обособен закон
и да продължат да работят и откакто отпадне изключителното състояние, което сега е до 13 май. Това съобщи във вторник министър председателят Бойко Борисов, като посочи, че задачата е противоепидемичните ограничения, които в този момент се вкарват със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, " да бъдат законни и без изключително състояние ". Управляващите към този момент не считат да удължат изключителното състояние след 13 май, стана ясно след чуването на Борисов в Народното събрание във вторник, отдадено на дейностите на държавното управление за ограничение на болестта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От понеделник режимът на ограниченията против ковид в България бе леко либерализиран. Частично бе отворен достъпът до някои паркове в огромните градове, което става с решение на кметовете. Правителството обмисля и обновяване на образователните занятия. Здравният министър издаде заповед за обновяване на действия по асистирана репродукция, които бяха краткотрайно прекратени.

От среднощ в понеделник отпадна и краткотрайната възбрана за влизане на хора и транспортни средства от Турция в България, въведена на 24 април, когато стартира свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Остава в действие условието влизащите в страната да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Президентът Румен Радев изиска повече бистрота и отчетност за разноските, свързани с COVID-19. В позиция, оповестена в понеделник, той изиска въвеждане на обществен указател за финансирането на битката с ковид, както и да се забрани държавна финансова помощ за офшорни компании и за такива, които имат дъщерни сдружения, регистрирани в офшорни зони. Правителството към момента не предлага ясна и безапелационна стратегия за навременна и налична помощ, макар че се заделят от ден на ден обществени средства, а в същото време изпълнителната власт получи изключителни пълномощия да се разпорежда безотговорно с този запас, съобщи президентът. В отговор министър председателят Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха, че разноските са задоволително обществени.

НОВИНИ БЕЗ COVID-19

Конституционният съд одобри, че в някои случаи решенията му може да имат и назад деяние, с което прекатурна досегашната си процедура за резултата на своите актове. Когато закон бъде разгласен за противоконституционен, с това не се възобновяват работилите преди този момент правила, а Народното събрание е длъжно да запълни зародилата законова празнота. По висящи каузи и неприключили правни отношения оповестеният след това за противоконституционен закон не се ползва.

Софийският областен съд анулира една от наложените парични гаранции от 50 000 лв. на водача на " Атака " Волен Сидеров - за апелите му за всеобщо празнуване на Великден и отводите да получи призовка от служители на реда, с претекст, че обвиняванията против него са несъставомерни.

Свят

Британският министър председател Борис Джонсън се върна на " Даунинг стрийт " в неделя, откакто три седмици се лекува от ковид. В първата си тирада след оздравяването той съобщи, че страната сега е под оптимален риск и карантинните ограничения няма да бъдат отхлабени прекомерно рано

[Reuters]
Франция ще направи наложително носенето на маски в публичния превоз и учебните заведения. Това са част от ограниченията за разхлабването на карантината в страната, което ще стартира на 11 май. Училищата ще бъдат отворени последователно, като първи ще бъдат детските градини и началните класове. Според оповестения от премиера Едуар Филип проект магазините и пазарите ще отворят на 11 май, само че не и питейните заведения и заведенията за хранене. Французите ще имат още веднъж правото да излизат без специфична декларация къде отиват и обществените събирания на до 10 души ще бъдат разрешени. Премиерът акцентира, че ограниченията няма да бъдат смекчени на 11 май, в случай че случаите на нови инфектирани с ковид не останат под 3000 души дневно.

Няколко щата в Съединени американски щати отварят стопанските системи си още веднъж, макар че общият брой на инфектираните с COVID-19 в страната е близо 1 млн. души. Все още няма общ консенсус по кое време би трябвало да стартира намаляване на ограниченията, поради което другите елементи на страната ще се движат с друга скорост. В неделя Лари Хоган, губернатор на Мериленд, разгласи, че желае стопанската система да бъде отворена допустимо най-скоро, макар че единствено два дни преди този момент бяха оповестени рекорден брой смъртни случаи в рамките дневно. Преди това в същата посока поеха и щатите Джорджия и Оклахома в изискванията на вълна от рецензии. Други губернатори като Андрю Куомо от Ню Йорк споделят, че разхлабване на ограниченията може да има едвам след 15 май.

Руският президент Владимир Путин удължи карантинните ограничения в страната до 11 май. Той предизвести, че пикът на инфекциите от ковид към момента не е доближат и популацията би трябвало да бъде доста деликатно. Путин призна, че има дефицит на защитни дрехи за медицинските чиновници макар увеличението на производството и вноса. По думите му сега Русия създава 100 000 защитни дрехи дневно по отношение на 3000 на ден през март. Производството на маски също се е повишило повече от 10 пъти и доближава 8.5 млн. бройки дневно.

Италия стартира намаляване на ограничаващите ограничения поради COVID-19, като в градския превоз да вземем за пример хората ще могат да пътуват единствено в случай че са на метър разстояние един от различен

[Reuters]
Един милиард души могат да се заразят с ковид в световен мащаб, в случай че най-уязвимите страни не получат незабавна финансова и филантропична помощ, предизвестява организацията International Rescue Committee. Според нея страни като Афганистан и Сирия се нуждаят от " изключително финансиране ", с цел да избегнат неконтролируемо разпространяване на заболяването. По данни на Johns Hopkins University по света има над 3 млн. доказани случаи на заразяване с COVID-19, а жертвите са над 200 000 души. International Rescue Committee базира прогнозата си на данни и модели на Световната здравна организация и на Imperial College London и пресмята, че световно инфектираните могат да доближат сред 500 млн. и 1 милиарда души, а в десетина наранени от спорове и нестабилни страни смъртните случаи могат да бъдат над 3 млн.

Икономика 25% от компаниите в страната възнамеряват съкращения на чиновници поради корона рецесията през май, демонстрират резултатите от анкета на Националния статистически институт измежду 1348 компании.

Министерството на финансите отхвърли всички поръчки на аукциона за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева в понеделник. Причината да не утвърди офертите евентуално е повишаването на разхода за страната - поисканата междинна рентабилност е била 0.56% при реализирани 0.13% при започване на април на аукциона по същата емисия. Най-вероятно това е и повода за отхвърлянето на всички поръчки - повишаването на разхода за страната.

Fitch ревизира надолу вероятността за България - от позитивна на постоянна. Международната организация остави неизменен кредитния рейтинг на страната - ВВВ в задгранична и локална валута. Влошаването на вероятността за България се дължи на проверката на упованията за българската стопанска система тази година - от 3.2% растеж до 5.1% спад. Fitch залага общият размер издаден непознат дълг в България да доближи 2 милиарда евро към края на годината.

Държавата обмисля разпределяне на ваучери за почивки в България. Идеята е по този начин да се помогне на туристическия бранш, който е измежду най-силно засегнатите от пандемията. Вариантите дотук са два: на Министерството на туризма и на " Обединени патриоти ". При всички хипотези мярката би коствала десетки и даже стотици милиони, източник на които ще бъде държавният бюджет или средства по европейски стратегии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР