Недостигът от 6 милиона лева в бюджета на община Плевен

...
Недостигът от 6 милиона лева в бюджета на община Плевен
Коментари Харесай

Приходите в община Плевен са увеличени с 4 млн. лв. за 2 месеца

Недостигът от 6 милиона лв. в бюджета на община Плевен е стопен на 2 милиона и няма да се тегли заем. Това е декларирал кметът на общината Георг Спартански, представен от „ Плевен прес ”.
По думите му анализът на финансовите резултати за първата половина на 2020 година демонстрира, че по отношение на ковид и обвързваните с него усложнения в събирането на локални доходи от налози, такси и цени на услуги, към 1-ви май т.г. община Плевен, спрямо предходната 2019-та, е имала събрани по-малко доходи в размер на 6 млн. лева
„ Това поставяше пред голямо тестване финансовото положение на общината. Но всички български общини изпитваха тези усложнения. Тук е мястото да кажа, че това голямо закъснение на събираемостта на приходите спрямо предходната година, се дължеше на променените периоди за заплащане на налозите с 5% отстъпка, което обичайно се случваше до края на април. Сега обаче поради обстановката с пандемията, срокът беше продължен до 30-ти юни. Към 30-ти юни това закъснение е преодоляно. Към 1-ви юли по съпоставяне с приходната част за предходната година, имаме към този момент 2 млн. закъснение, а не 6 млн.лв. както беше 2 месеца по-рано “, е показал градоначалникът.
Анализът на цифрите посочил, че част от огромните данъкоплатци – компании и предприемачи, са предпочели във връзка със усложненията с бизнеса си, да не се възползват от 5%-ното понижение, което всекидневно употребяват при внасяне на задачите суми по данъчните си отговорности. Предпочели са да ги заплащат разсрочено в съответните данъчни периоди.
„ Това ни дава вяра, че тези 2 млн. закъснение, което имаме към 1-ви юни спрямо предходната година, поетапно до края на годината евентуално ще бъдат преодолени. И анализът на финансовото положение на общината демонстрира, че на този стадий не е абсолютно належащо да търсим спомагателни средства под формата на безлихвен заем, каквато опция съществува сега. Става въпрос в период от 1 година да получим от държавното управление тези 2 млн. лева, с цел да подкрепим незабавни нужди в бюджета на общината. Разбира се, през идващите месеци ще  следим деликатно обстановката с приходната част на бюджета. И в случай че се наложи, ще рапортувам на Общински съвет да вземе такова решение, само че на този стадий няма да теглим заем. Знам, че много български общини желаеха такива заеми, само че на този стадий ще се опитаме да се оправим без заем ”, добавя Спартански.
Междувременно, за четвъртък (13 август) от 17 часа е планувано публично разискване на доклада за осъществяване на общинския бюджет през 2019-та година. То ще се организира в конферентната зала на община Плевен в постройка „ Гена Димитрова ” при съблюдаване на всички написани противоепидемични ограничения.
След измененията в бюджета в резултат на промяна във взаимоотношенията с републиканския бюджет, постъпили средства от дарения, получени застрахователни компенсации, прехвърляния от министерства и ведомства и други общият бюджет на община Плевен към 31.12.2019 година е в размер на 108 257 438 лв., в това число „ Държавни действия ” - 71 049 828 лв., и „ Местни доходи ” - 37 207 610 лв..  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР