Недостигът на полупроводници по света ще продължи още известно време,

...
Недостигът на полупроводници по света ще продължи още известно време,
Коментари Харесай

Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година

Недостигът на полупроводници по света ще продължи още известно време, сигнализират анализатори, които наблюдават промишлеността. В наши дни, чиповете са част от съвсем всичко на пазара – от конзолата PlayStation до електрическата четка за зъби, пералната машина, часовниците и впрочем. Но дефицитът на полупроводници спъва производството, което трансформира обстановката в същинска рецесия.

Глен О’Донъл, вицепрезидент и шеф изследвания в консултантската компания Forrester, има вяра, че дефицитът на чипове ще продължи до 2023 година.

„ Тъй като търсенето ще продължи да бъде на високи равнища, а доставките ще останат лимитирани, чакаме този дефицит да продължи през 2022 година и през 2023 година”, написа той в блога на компанията, предава CNBC. О’Донъл чака търсенето на лични компютри, чието произвеждане изисква едни от най-напредналите полупроводникови чипове, да намалее леко през идната година, само че не с прекалено много. Междувременно той чака центровете за данни, който са цялостни с компютърни сървъри, да стартират да купуват повече чипове през идната година „ Съчетайте непреодолимото предпочитание всичко да се трансформира под принадлежности, дружно с продължаващия напредък на облачните услуги и копаенето на криптовалути и ще забележим, че нищо друго с изключение на времена на взрив в търсенето на чипове не ни предстоят”, написа специалистът.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американският софтуерен колос Microsoft откри скрито цент...

Патрик Армстронг, шеф по осведомителните технологии в Plurimi Investment Managers, разяснява пред CNBC, че дефицитът на чипове ще продължи още 18 месеца. „ Не става дума единствено за коли. Телефони. Интернет за всичко. Понастоящем има толкоз доста артикули, които имат чипове, както в никакъв случай преди в предишното. Всички те имат опция за достъп до интернет”, споделя той. повече от всеки различен бранш.

Най-големият производител на полупроводници в света, TSMC, уточни по-рано през този месец, че вероятно ще е подготвен да навакса търсенето от страна на автомобилната промишленост през юни. Армстронг обаче има вяра, че това е прекомерно амбициозно изявление. „ Ако слушате Ford, BMW, Volkswagen, всички акцентират, че са достигнали лимита на потенциала си и не могат да набират нужните чипове за производството на нови коли”, споделя той.

Консултантската компания Gartner уточни през тази седмица, че дефицитът ще продължи през 2021 година, добавяйки, че дефицитът визира всички типове полупроводници, което подвига цената им. Анализаторът на Gartner Алън Пристли показва, че обстановката може да се усъвършенства за някои браншове през идните шест месеца, само че през 2022 година може да има следващи резултати. „ Не би трябвало да продължи по-дълго. Индустрията вкарва повече потенциал, само че ще отнеме време”, споделя той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американската автомобилна компания Ford ще спре производството в завода си в Крайова, Румъния за няк...

Intel оповестиха през март, че възнамеряват да похарчат 20 милиарда $ за основаването на два нови завода за полупроводници в щата Аризона. Компанията възнамерява и създаване на нова мощ в Европа, в случай че получи обществено финансиране. “Това ще отнеме две или три години преди да стартираме да виждаме (резултати)”, споделя Пристли. „ Но това фактически може да посрещне търсенето в бъдеще”, прибавя той.

Междувременно, изпълнителният шеф на немският производител на чипове Infineon уточни, че промишлеността за полупроводници е неразучена територия. Райнхард Плос разяснява през предходната седмица, че ще отнеме време преди търсенето и предлагането да се ребалансират. „ Мисля, че две години е прекомерно дълго, само че сигурно ще забележим, че ще се простре и през 2022 година. Смятам, че ще има и спомагателен потенциал... чакам по-балансирана обстановка през идната календарна година”, споделя той.

Уенже Жао, шеф световни стопански системи и тактика в Credit Suisse, написа в записка от предходната седмица, че актуалният дефицит на чипове е предизвикал инвентарно струпване във веригата за произвеждане на полупроводници, което усилва дистанцията сред растящото търсене и лимитираното предложение.

Жао показва, че новият индустриален потенциал на чипове няма да е деен преди 2022 година, че и повече. По думите му, малко може да бъде направено с цел да се отговори на недостига, като наличните принадлежности са по-скоро актуализиране на поръчки, индустриални графици и цени.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР