Недостигът на достатъчно земни площи за разполагане на вятърни и

...
Недостигът на достатъчно земни площи за разполагане на вятърни и
Коментари Харесай

WWF: Само 2,5 % от площите в Германия ще са необходими за слънчеви и вятърни мощности


Недостигът на задоволително земни площи за разполагане на вятърни и слънчеви мощности е измежду един от главните причини на съперниците на развиване на възобновимите източници (ВЕИ) и по тази тематика постоянно се организират и научни полемики. Неотдавна немската WWF разгласява проучване от 162 страници, озаглавено „ Енергийната система на бъдещето II – Регионализация на производството от ВЕИ “. В проучването се пресмята какви площи ще са нужни в случай че Германия през 2050 година разчита на 95 % на активността на ВЕИ. В отчета са взели присъединяване редица организации, включително и профилираната по териториално обмисляне компания Bosch & Partner. Темата е изследвана задоволително необятно, като създателите проучват цялата територия на страната. В резултат те са открили къде могат да бъдат ситуирани слънчеви и вятърни електроцентрали, съобразявайки се с другите ограничавания, свързани както с границите на обитаемоте места, по този начин и с териториите, попадащи под отбрана на околната среда.

Разгледани са два сюжета за развиването на ВЕИ. В базовия сюжет «Energiewende-Referenz» за разполагане на обекти от възобновими мощности към 2050 година се планува потреблението на 2,5 % от площите в страната. При това откритата мощ за континенталната вятърна енергетика се пресмята да доближи 178 ГВт, офшорната вятърна енергетика – 51 ГВт, а слънчевата енергетика – 154 ГВт.

Сценарият за по-интензивно развиване на слънчевата енергетика - «Fokus Solar» се планува по-малък % за слънчевите, спрямо вятърните мощности - към 2 % за развиване на разполагането на слънчеви съоръжения на покривите на зданията и понижаване спрямо първия сюжет на развиването на вятърната енергетика на сушата. В този сюжет към 2050 година откритата мощ на континенталната вятърна енергетика (т.е. На сушата) съставлява 115 ГВт, офшорната – 51 ГВт, а слънчевата – 313 ГВт.

Двата сюжета могат да бъдат осъществени, без каквито и да е ограничавания във връзка с земеделските сектори. Според изчисленията на създателите, за разполагането на слънчевите и вятърни електроцентрали не е подобаваща приблизително към 95 % от площта на Германия. В същото време в базовият сюжет в обособените райони след 2045 година може да зародят „ меки ограничавания “. Става въпрос за евентуален спор сред разнообразни типове действия.

В проучването си WWF залага на много консервативна оценка за потребление на площите за вятърни и слънчеви мощности – 5 %, до момента в който направено по-рано проучване от Бюрото за околна среда залага на повърхност за развиване на ВЕИ от 14 %.

Развитие на други ВЕИ не се преглежда.

Мощностите на въглища се възнамерява да бъдат спрени изцяло през 2035 година

Към 2050 година в системата ще останат обилни мощности на газови електроцентрали – 19 ГВт, като това е заложено и в двата сюжета. Производството им обаче ще е нищожно. Детайлната конструкция на мощностите може да бъде проследена след 148 стр. Според създаването бъдещата енергийна система на Германия ще бъде с доминиране на ВЕИ и в частност – слънчева и вятърна енергетика. Сегашният закон за ВЕИ в страната планува през 2050 година възобновимите енергийни източници да покриват най-малко 80 % от потреблението на електрическа енергия. Не е изключено преразглеждане в посока повишение на каузи на ВЕИ.

https://www.oeko.de/publikationen/p-details/zukunft-stromsystem-ii/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР