Недостигът на чипове в световен мащаб активизира мошениците в бизнеса(снимка:

...
Коментари Харесай

САЩ алармират за измами в бизнеса с чипове


Недостигът на чипове в международен мащаб засилва мошениците в бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Опитите за намиране на чипове непременно, на фона на дефицит на полупроводникови съставни елементи в международен мащаб, доведоха до внезапно активизиране на измамниците, регистрира американска компания.

По данни на ERAI Inc., която следи доставките на подправени чипове и случаите на измами в промишлеността, дефицитът на полупроводници е довел до рекорден брой измами на клиенти от Съединени американски щати, които са прехвърляли средства за покупки към мислени контрагенти. През 2021 година са засечени 101 случая на измами с превод на средства, до момента в който миналата година е имало 70 сходни случая, а преди пет години – единствено към 17.

Брокери в сянка

Ройтерс цитира президента на ERAI, Марк Снайдър, съгласно който фирмите обезверено се пробват да намерят чипове, които не се оферират от оторизирани и тествани дистрибутори, по тази причина се обръщат към така наречен „ брокери в сянка ”, на които превеждат пари, постоянно без да получават никакви артикули в подмяна. Всички докладвани случаи на измами са свързани с китайски брокери.

Въпреки че в Съединени американски щати има база данни за подправени елементи на GIDEP и Програма за продан на данни от държавното управление и промишлеността, анонимните препратки към държавните служби не са позволени. Това трансформира базата данни на ERAI в съществена за компании, които желаят да научат повече за проблемите с подправените поръчки, или да рапортуват за проблеми.

Фалшиви чипове

По последни данни, броят на случаите с подправени чипове, информация за които е била предадена на ERAI през 2021 година, възлиза на 504, а през 2020 година е бил 463. Това е доста по-малко, в сравнение с през 2019 година, когато бяха регистрирани 963 такива случаи.

По думите на Марк Снайдер, допустимо е карантинните ограничения, свързани с пандемията, да са затруднили доставчиците на подправени артикули, защото правенето на бизнес в такива условия е станало доста по-трудно.

Страх за репутацията

Информацията на ERAI беше оповестена обществено на симпозиума за подправени елементи и материали, проведен от Центъра за усъвършенствано инженерство на виталния цикъл в съдействие с Университета на Мериленд и индустриалната група SMTA. Според специалисти, действителният брой на случаите може да е много по-голям, защото доста компании се опасяват от увреждане на репутацията и избират въобще да не оповестяват за опитите за придобиване на подправени чипове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР