Недостатъчно енергия в Китай. Недостиг на въглища в Индия. Скок

...
Недостатъчно енергия в Китай. Недостиг на въглища в Индия. Скок
Коментари Харесай

Не очаквайте големите петролни компании да разрешат енергийната криза

Недостатъчно сила в Китай. Недостиг на въглища в Индия. Скок на цените на електрическата енергия в цяла Европа. Борба за бензин във Англия. Прекъсвания на електрическата енергия в Ливан. Симптомите на дисфункция на международните енергийни пазари са на всички места.

В последните дни хаосът изтласка цените на петрола в Америка над 80 $ за барел, което е най-високото им равнище от края на 2014 година Цените на природния газ в Европа се утроиха тази година. Търсенето на въглища, обратно на хода на историята, се е повишило. Изпълнителният шеф на една компания за търговия със артикули споделя, че влиза в офиса в 5 часа сутринта, с цел да получи последните вести за спиранията в една или друга азиатска страна. А зимата, когато има потребност от отопление, към момента не е настъпила в северното полукълбо.

Преди няколко години производителите на изкопаеми горива биха реагирали на такива ценови сигнали, като бързо усилят производството и вложенията. През 2014 година, със недопечен нефт над 100 $ за барел, Royal Dutch Shell вложи над 30 милиарда $ финансови разноски в нефтени и газови планове. След това колосът похарчи 53 милиарда $, с цел да купи английския си съперник BG Group и стана най-големият производител на полутечен природен газ (LNG) в света.
Нова посока
Не и този път. Изменението на климата докара до невиждан напън върху петролните и газовите компании, изключително европейските, да се разделят с изкопаемите горива. Като част от дълготрайното прекосяване на Shell към пазарите на газ и електрическа енергия с по-ниски въглеродни излъчвания, финансовите му разноски за тази година са намалели до към 8 милиарда $. Миналия месец компанията продаде в миналото ценените си шистови активи в Пермския басейн в Тексас на американския съперник ConocoPhillips за 9.5 милиарда $. Тя се отдръпва от интервенциите си в Нигерия, където е почнала активност за първи път през 1936 година А неотдавна съобщи, че ще понижи добива на нефт с 1-2% всяка година до 2030 година На въпрос какво значи скокът на цените на силата за вложенията, Уаел Саван, ръководителят на производството на петрол и газ, е прям. " От моя позиция това не значи нищо ", споделя той.

Това мнение е необятно публикувано в огромна част от петролната промишленост. В Европа петролните компании, търгувани на борсата, са под напън от страна на вложителите най-вече по екологични аргументи да спрат да създават нови кладенци. Повече вложения нагоре по веригата с повишението на цените биха могли да " делегитимират " техните обществени задължения за по-чиста сила, споделя Филип Уитакър от консултантската компания BCG. В Америка обществено търгуваните шистови компании, които преди бяха прекомерно нетърпеливи да се " счупят ", когато цените на петрола скочат, в този момент са под натиска на акционерите, които желаят облагите да се връщат посредством дивиденти и назад изкупуване на акции, а не да се " изсипят " в дупка в земята.

Държавните петролни компании също са подложени на бюджетни ограничавания, частично заради пандемията от ковид-19. Само няколко, като Saudi Aramco и Националната петролна компания в Абу Даби (ADNOC) уголемяват производството. Резултатът е международен спад в вложенията в изследване и рандеман на петрол и газ, от над 800 милиарда $ през 2014 година до едвам към 400 милиарда $ и се чака да останат на това равнище (вижте графиката).
Капитал - брой 42 Дръжте го в земята
В същото време търсенето се върна с изненадваща скорост, защото пандемията отслабва. За първи път петролният пазар може бързо да доближи до липса на свободен потенциал съгласно капиталовата компания Goehring & Rozencwajg. Това може да е единствено краткотрайно положение на нещата; Aramco и ADNOC биха могли да реагират бързо. Но най-малко краткотрайно това ще докара до внезапно повишаване на цените на суровия нефт, като добави в допълнение напрежение върху стопанските системи, които към този момент страдат от възходящите разноски за природен газ за семействата и енергоемките действия - от стоманодобива и производството на торове до производството на бутилки за вино.

От позиция на околната среда по-високите цени могат да бъдат добре пристигнали, в случай че понижат търсенето на изкопаеми горива изключително при липса на световен налог върху въглерода. В своята " Световна енергийна вероятност ", оповестена на 13 октомври, Международната енергийна организация (IEA) написа, че възобновяване на потреблението на изкопаеми горива тази година може да аргументи второто по величина безусловно нарастване на излъчванията на въглероден диоксид. За да се реализира задачата за чисти нулеви излъчвания до 2050 година, IEA споделя, че няма потребност от вложения в нови нефтени и газови планове след 2021 година Вместо това приканва за утрояване на вложенията в чиста сила до 2030 година

Аргументът на IEA, че не са нужни нови планове за природен газ, които са по-малко замърсяващи, в сравнение с тези с други въглеводороди, се основава частично на вложения в горива с ниски излъчвания като водород. Признава обаче, че те са " доста настрани ". Това демонстрира риска да се третират с идентична виновност всички изкопаеми горива, причиняващи въглеродни излъчвания. Намаляването на доставките на природен газ без авариен вид може да бъде контрапродуктивно.

От една страна, газът сега е главният сурогат на топлинните въглища в страни като Китай и Индия, които желаят да понижат излъчванията си, свързани с електрическата енергия. Инвестиционният медиатор Bernstein предвижда, че вносът на полутечен природен газ от Китай може съвсем да се удвои до 2030 година, което би го направил най-големият покупател в света. При липса на вложения в нови планове Bernstein чака световният потенциал за полутечен природен газ да бъде с 14% по-нисък от нужното до тогава. Това би попречило на сегашната тактиката за справяне с казуса на Азия.

Нещо повече, природният газ извършва жизненоважна функционалност за поддържане на стабилността на електропреносната мрежа, изключително на местата, които зависят от периодическа вятърна и слънчева сила (поне до момента в който международните мрежи станат по-свързани посред си). На такива пазари пределните разноски за природен газ постоянно дефинират цените на електрическата енергия даже в случай че множеството електрическа енергия идва от възобновими източници с нулева пределна цена. Колкото по-висока е цената на газа, толкоз по-високи са сметките за ток. Това би могло да понижи публичната поддръжка за чистата сила.

Дали ще има нови доставки остава въпрос, чийто отговор не е явен. Както отбелязва шефът на различен търговец на артикули, " защото природният газ е подложен в колоната с мръсни горива, никой не влага ". За суперкомпаниите от частния бранш казусът е, че всички те са повече или по-малко отмерено разграничени сред производството на петрол и природен газ. Тъй като те постоянно излизат дружно от земята, двете горива са склонни да бъдат взаимосвързани в съзнанието на вложителите. Това е разочароващо. " Невероятно късогледство е, че смесваме нефт дружно с газ ", споделя един от най-известните изпълнителни шефове. И въпреки всичко наподобява, че неговата компания няма да се опълчи на вложителите, като усили доста добива на газ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Коронавирус
Ръководител на друга огромна петролна компания споделя, че по-високите цени могат да окажат напън за малко повече вложения, само че фирмите да не се отклоняват от дълготрайните задължения за климата. Вместо това той твърди, че новите вложения евентуално ще дойдат от два източника, които не са изложени на публичен напън: държавните петролни компании и частни компании. Пример за това е фактът, че по-голямата част от неотдавнашното нарастване на броя на платформите в Пермския басейн е пристигнало от самостоятелни фракинг компании, а не от обществени. Някои съпоставят това с контрабандата в ерата на Сухия режим. Колкото по-високи са цените на петрола и газа, толкоз повече тласъци ще има за тяхното произвеждане. При изискване че това се случва отвън погледа на обществеността.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Недостатъчно сила в Китай. Недостиг на въглища в Индия. Скок на цените на електрическата енергия в цяла Европа. Борба за бензин във Англия. Прекъсвания на електрическата енергия в Ливан. Симптомите на дисфункция на международните енергийни пазари са на всички места.В последните дни хаосът изтласка цените на петрола в Америка над 80 $ за барел, което е най-високото им равнище от края на 2014 година Цените на природния газ в Европа се утроиха тази година. Търсенето на въглища, обратно на хода на историята, се е повишило. Изпълнителният шеф на една компания за търговия със артикули споделя, че влиза в офиса в 5 часа сутринта, с цел да получи последните вести за спиранията в една или друга азиатска страна. А зимата, когато има потребност от отопление, към момента не е настъпила в северното полукълбо.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР