Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона

...
Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Недопустимо се прави промяна на Закона за Валутния борд

Недопустим е методът, по който се прави смяна на Закона за Валутния ръб – преди почивните дни и в различен закон, с преходна наредба посредством Закона за Българска народна банка.
Това съобщи пред бТВ някогашният вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

По думите му това крачка към премахването на валутния ръб. „ Властта би трябвало да го каже това нещо на хората, тъй като по разпоредбите на ЕЦБ влизането в този механизъм, познато като „ Чакалня за еврозоната “, ние можем да постоим много години. Естония заставам от участието си до 2011 година – седем години. Ние би трябвало да се подготвим за дълъг интервал “, съобщи Калфин.

" Хората не са осведомени какво ще се случи след въвеждането на еврото у нас и по тази причина са извънредно обезпокоени. ", показа още политикът и посочи, че има опция кабинетът да не контракти същия курс при влизането на страната ни в ERM 2, в случай че падне Валутният ръб.

„ Вярвам в институциите, само че не се прави по този начин. Влизането в ERM 2 допуска във всеки един миг, всяка една от централните банки или ЕЦБ – да изискат смяна на курса. Това може да стане при катаклизми, каквито сега няма. Затова не знам за какво в този момент не договорят този курс, който е настоящият и по-късно да няма подозрения “, посочи Калфин.

Бившият вицепремиер посочи, че има опция валутният курс на лв. по отношение на еврото да се промени. Той добави, че може да няма закрепен курс, само че се резервират всички разпореждания на Българска народна банка.

„ Правителството разгласи, че няма да се трансформира закрепеният курс, само че в случай че няма да се трансформира – за какво трансформират закона. Една от мощните страни на Валутния ръб е доверието, курсът на лв. няма да се промени. Сега ни споделят имайте ни доверие “, разяснява още той.

Бившият министър изясни, че в случай че се обезцени левът – някои хора „ ще си изчистят задълженията в лв. и ще има напън от страна на банките за прекосяване на заплащанията в евро “. Той предизвести, че при тази алтернатива, заемите в евро ще станат неизгодни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР