Недолюбвана и оспорвана сред собствените си привърженици, Анегрет Крамп-Каренбауер, загърбила

...
Недолюбвана и оспорвана сред собствените си привърженици, Анегрет Крамп-Каренбауер, загърбила
Коментари Харесай

Анегрет Крамп-Каренбауер или изгубеният залог на мини Меркел

Недолюбвана и оспорвана измежду личните си последователи, Анегрет Крамп-Каренбауер, загърбила в понеделник упоритостите си за канцлерския пост, ще се запомни с прекомерно късия си престой отпред на немските консерватори посред тежката атмосфера в края на царуването на Ангела Меркел.

Дошла от Саар и наричана " Меркел номер две " или " мини Меркел " поради близостта й до канцлерката, 57-годишната Крамп-Каренбауер едвам съумя през декември 2018 година да завоюва председателското място в Християндемократическия съюз (ХДС) на исторически конгрес, на който нейната наставничка отстъпи партийното кормило след близо 20 години на власт.

На доктрина тази служба й отваряше пътя към канцлерството, щом Меркел завърши през 2021 година четвъртия си и финален мандат.

От самото начало обаче се наложи чувството, че " АКК ", както е известна в Германия - съгласно буквите й, - няма да се оправи с тази задача.

Политическият прелом в Тюрингия, където ХДС и крайната десница за пръв път гласоподаваха дружно, с цел да изберат за министър председател на района демократичен претендент, заби последния пирон.

Неспособността й да се наложи над лидера на локалните консерватори, който отхвърляше нови избори, идва от " липса на всевъзможен престиж ", отсъди сурово политологът Албрехт декор Луке пред публичното радио.

Приемственост

Избирането й за нов ръководител доскоро повече от година се дължеше на блян към последователност, продължаваща центристката политика на Ангела Меркел, в ущърб на юриста по комерсиално право Фридрих Мерц, призовал за емфатичен завой надясно, който съгласно него би върнал назад консервативния електорат, залитнал към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

Малко откакто бе определена, АКК насочи апел за единение в придвижването на фона на все по-разпокъсания политически пейзаж: обичайните огромни партии - ХДС и социалдемократите, губят гласоподаватели, насочващи се надясно към АзГ или към Зелените в центъра. Но тя не съумя да сплоти последователите си, дори в противен случай.

Желанието на Ангела Меркел да остане на канцлерския пост и в същото време да пусне юздите на партията, ръководена от нея с желязна ръка, несъмнено не улесни задачата на наследничката й.

Заради което АКК като че ли я укори на конференция в понеделник: " Разделяйки канцлерството от председателството в партията, ние се отказахме от откритата към този момент процедура в ХДС ". Това разделяне и нерешеният към момента въпрос кого ще издигне партията за идващ канцлер " отслабват ХДС ", акцентира тя.

" Смелостта на отчаянието "

Но АКК също носи отговорност: след тежки удари от електората на европейските избори, а след това на районните през 2019 година, тя направи ред недомислени стъпки и единствено изостри недоволството.

Католичка и майка на три деца, тя шокира хората най-силно с офанзива против свободата на словото в интернет след появяването на видеоклип, в който прочут блогър подлага на критика ХДС. Много зле бе посрещната и нейна смешка за транссексуалната общественост по време на карнавала.

Предложението й в Северна Сирия да бъде основана интернационална зона за сигурност, направено без съвещания с сътрудници от кабинета или със съдружници от НАТО, я дискредитира към този момент изцяло, този път на интернационално ниво.

В продължаващите й старания да стане национална фигура като министър на защитата - пост, който резервира, " Шпигел " съзря " смелостта на отчаянието ".

Анегрет Крамп-Каренбауер бе едва позната в страната си, преди да бъде изстреляна отпред на ХДС. Дотогава кариерата й се развиваше напълно в Саар, дребен немски район на границата с Франция, където тя е прекомерно известна. Включително поради самокритичния й ненапълно комизъм.

Тя имаше навика да се показва в годишния карнавал като " Гретел домакинята ", която сипе обети против берлинската политика на саарски акцент. Но тази година реши да не взе участие.

Изабел Льо Паж от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР