Неделчо Неделчев, който преди година изненадващо беше отстранен от поста

...
Коментари Харесай

Бившият главен изпълнителен директор на ПИБ Неделчо Неделчев поема Общинска банка

Неделчо Неделчев, който преди година изненадващо беше отхвърлен от поста основен изпълнителен шеф на ПИБ, към този момент е в топ мениджмънта на Общинска банка. Той ще бъде един от двамата изпълнителни шефове, които по правилник съставляват банката дружно, като поема поста от Ангел Геков. Неговият мандат е изминал и той е освободен.

Това излиза наяве от регистриране в Търговския указател, въпреки на уеб страницата на Общинска банка към момента да няма смяна и да стои остарелият директорски съвет. Одобрението на Българска народна банка от 21 април също още не е оповестено на уеб страницата на централната банка.
Година пауза и отново банкер
Кариерата на Неделчо Неделчев е съвсем неразривно обвързвана с ПИБ. Там още в края на 90-те той стартира като дилър на скъпи бумаги и се издига до шеф на свързаната Първа финансова брокерска къща. В интервала 2003-2005 година е заместител на транспортния министър Николай Василев и по-късно влиза в ръководството на неговата финансова група " Експат ", само че редом от 2007 година се завръща и като член надзорния съвет на ПИБ, а от 2009 година и като шеф на ПФБК. През 2013 година, когато стана ясно, че ПИБ ще купи МКБ Юнионбанк от немската Bayer LB, той ръководеше плана по придобиването от страна на купувача. След това влезе и в надзорния съвет на МКБ Юнионбанк до вливането й в ПИБ. А през 2017 година той стана основен изпълнителен шеф на банката, която в този миг беше наела Citibank с мандат да търси стратегически вложител, до договорка по този начин и не се стигна и мажоритарните притежатели си останаха Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с по 42.5%. Впоследствие предстоящо фокусът на Неделчев беше да приготви и прекара ПИБ през инспекцията на ЕЦБ през 2019 година

Договорът на Неделчо Неделчев с ПИБ изненадващо беше преустановен през март 2020 година посред подготовката й да набира капитал, с цел да покрие открития от ЕЦБ 263 млн. евро финансов дефицит, което беше и последната преграда по пътя на България към ERM II. Раздялата беше показана като другарска и в формалното известие банката благодари на мениджъра за " постигнатите високи резултати и неговия принос ". " Сътрудничеството с него ще продължи и ще бъде ориентирано към стратегически планове на банката като набиране на капитал и продажба на добити активи ", съобщи тогава ПИБ, без да се прецизира под каква форма ще е това партньорство.

Все отново към бързите смени на върха, останаха въпросителни, още повече, че и финансовият шеф на ПИБ Живко Тодоров я напусна, с цел да стане един от триумвирата изпълнителни шефове на държавната ББР.

Справка в Търговския указател демонстрира, че в последната една година Неделчо Неделчев очевидно се впуска в лични инициативи. В края на 2020 година той основава " Сердика капитал ", което през февруари е вписано от КФН в регистъра на лицата ръководещи различни капиталови фондове. За изпълнителен шеф е привлечена Надежда Дафинкичева, която допреди това също е шеф на ПФБК. Освен това дружно с различен доближен до ПИБ предприемач - Илия Ел-Фелеки, основават медицински център " Неовитро " на столичния бул. " Петко Ю. Тодоров ", който е финансиран с 800 хиляди лева заеми от ББР.
Ангел Геков ръководеше Общинска банка от приватизацията й през 2018 година Фотограф: Велко Ангелов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР