Неблагоприятни психосоциални фактори на работното място заедно с повишено ниво

...
Неблагоприятни психосоциални фактори на работното място заедно с повишено ниво
Коментари Харесай

Стресът на работното място увеличава риска от сърдечносъдови заболявания

Неблагоприятни психосоциални фактори на работното място дружно с нараснало равнище на напрежението въздействат негативно на сърдечносъдовата система, показват от КНСБ в своя публикация.

Заболяванията, свързани със сърцето и кръвоносните съдове (коронарна болест, мозъчно-съдова болест, ревматична болест на сърцето и др.), могат да доведат до инсулт и да завършат с съдбовен край.

Сърдечносъдовите болести водят до високи разноски за лекуване и натоварват здравната система, покачват дните в болнични, което от своя страна понижава продуктивността на работната мощ.

Наскоро Евростат разгласи тревожна статистика, съгласно която през 2020 година в Европейски Съюз България е страната с най-голям дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови болести – 61% от всички умряли.

Стресът на работното място може да е измежду аргументите за възникването им. Когато сме под несъразмерен напън и усещаме, че няма да се оправим в периода подложен от шеф или липсва поддръжка от сътрудници, другари, може да се стигне до обстановка, в която сме изложени на висок риск от разболяване. Признаците на стрес са: човек се усеща смутен, възприятие на боязън, безпокойствие, суматоха, учестен пулс, сухота в устата, главоболие, проблеми със съня и други

Освен напрежението на работното място в основата на сърдечно-съдовите болести е и неподходящият метод на живот като тютюнопушене, приложимост на алкохол, опиати, липса на физическа интензивност и други, ускоряващи атеросклерозата и метаболитната дисрегулация.

КНСБ припомня, че дългите часове работа (55 часа/седмица и повече) водят до 1,1 пъти по-висок риск от сърдечно-съдовите болести и 1,3 пъти по-висок риск от инсулт спрямо работещите по-малко часове.

Изследвания демонстрират, че при повече от 5 години работа на смени се следят 1,07 пъти по-висок риск от ССЗ за всяка спомагателна година работа. Нощните смени в дълготраен проект се свързват с 1,1 до 1,2 пъти по-голям риск от предсърдно мъждене и коронарна болест на сърцето.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР