Небето над Пекин пожълтя, а замърсяването на въздуха скочи до

...
Небето над Пекин пожълтя, а замърсяването на въздуха скочи до
Коментари Харесай

Небето над Пекин пожълтя, а замърсяването на въздуха скочи до много високи нива

Небето над Пекин пожълтя, а замърсяването на въздуха скочи до доста високи равнища, откакто голям облак от пясък и прахови частици покри града, носен от мощен вятър от Северен Китай.

Индексът на качеството на въздуха в Пекин се увеличи през днешния ден до 324 към 16:00 часа локално време (08.00 ч. по Гринуич), основно поради по-едрите прахови и пясъчни частици, споделиха общинските управляващи.

Частиците идват с въздушни маси от Монголия и китайския самостоятелен регион Вътрешна Монголия. Утре мощният вятър евентуално ще отнесе замърсителите и в Централен и Източен Китай, заяви Китайската метеорологична работа. Количеството пясък във въздуха беше по-малко от това при двете пясъчни стихии в Северен Китай предишния месец, само че скоростта напразно беше по-голяма, по тази причина и прашният въздух се придвижваше по-бързо и стигне по-надалеч, обясниха метеоролозите.

В Китай всяка година стават пясъчни стихии, които потеглят от пустинята Гоби в Монголия. Делегати от страдащата от засушаване китайска провинция Гансу обявиха предишния месец в документ, импортиран в Народното събрание, че над половината от пясъчните стихии, които всяка година се спускат към Китай, идват от чужбина, основно от южната част на Монголия. Пекин засажда милиони дървета по границите си, с цел да блокира пясъчните стихии, част от план, прочут като " Великата зелена стена ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР