Неаполитанската пица, наричана по-често пица Неаполитана (Napoletana), е разновидност на

...
Неаполитанската пица, наричана по-често пица Неаполитана (Napoletana), е разновидност на
Коментари Харесай

Факти и история на Неаполитанската пица

Неаполитанската пица, наричана по-често пица Неаполитана (Napoletana), е вариация на добре познатото кулинарно прелъщение с генезис от Неапол, както демонстрира и названието. За нейното подготвяне се употребяват свежи и елементарни съставки.

Основната е тестото, към което се прибавят пресни домати, сирене моцарела, босилек по опция в прясно положение, и зехтин. Тази пица незабавно се разграничава от останалите по своята сочност. Това е поради соса, който оставя пицата леко влажна и пречи да се реже на части.

Това обуславя размера на Неаполитанската пица - тя е по-малка спрямо доста други типове. В диаметър Неаполитанската пица е към 12.5- 15 сантиметра и дава отговор на визията за единична порция храна.

Характерна специфичност на нейното подготвяне е бързината - пече се към 90 секунди на доста висока температура.

Историята на пица Napoletana

Пицата, във типа, в който я познаваме, е откритие на неаполитанските кулинари. Това откритие въпреки всичко е заимствано от по-ранни опити, само че ранните мостри не са били покривани с домат - нещо, което в този момент е наложително за Неаполитанската пица.

Домати са докарани за първи път в Европа през 16-ти век, само че до 18- ти век не са употребявани поради убеждението, че са отровни. Чак през 18-ти век бедните селяни в Неапол стартират да прибавят на хляба си домат и последователно ястието стартира да буди интерес като тип локален специалитет.

През 1889 година пицата добива голяма известност откакто крал Умберто и кралица Маргарита посещават Неапол и в тяхна чест е изпечена пица, наречена на името на кралицата, в която са вложени артикули с цветовете на знамето на Италия - червен с домата, бял с моцарелата и зелен с босилека.

Автентичната Неаполитанска пица получава своя документ през 20-ти век и би трябвало да дава отговор на условията за достоверност.

Неаполитанска пица - наложителни съставки

Високо рафинираното италианско пшенично брашно е съществена съставна част, към което се прибавят Неаполитанска квас, вода и сол за приемане на тесто.

То се покрива с пюрето от пресни домати, сирене моцарела и босилек. Зехтинът е последната добавка към пицата, преди да влезе в пещта, където се пече на огън с дърва.

Варианти на Неаполитанската пица

Три са главните разновидности на Неаполитанската пица (разгледай галерията):

- Пица Маринара - доматите, чесънът, риганът и зехтинът са съставките, с които се покрива тестото;

- Пица Маргарита - домати, части моцарела, свеж босилек и зехтин е това, с което тестото се покрива;

- Пица Маргарита екстра - домати, биволска моцарела, свеж босилек и зехтин са съставките върху тестото за пица.

Вижте още:

- Вкусната история на пица Пеперони;

- Как да създадем съвършената италианска пица

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР