Неандерталците са използвали сложни оръжия за убиване на зверовете(снимка: CC0

...
Неандерталците са използвали сложни оръжия за убиване на зверовете(снимка: CC0
Коментари Харесай

Неандерталците били технологично напреднали


Неандерталците са употребявали комплицирани оръжия за ликвидиране на зверовете
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Германия и Белгия изследваха необикновен 65 000-годишен наконечник на копие, открит в немската пещера Кухата канара (Hohle Fels ), където в миналото са живели неандерталци. Това е най-старият прочут листовиден връх на копие, а даже доста по-съвременни популации на ловци употребяват дървени копия без какъвто и да е накрайник.

Производството на композитно копие с подобен връх дало преимущество на неандерталците – предците на актуалните европейци и азиатци – при ловуване и отбрана. Статия за проучването е оповестена в уеб страницата на.

Повечето принадлежности от каменната епоха наподобяват толкоз необикновени за актуалния човек, че той не може вярно да оцени действителната трудност на тяхното произвеждане. Междувременно успеваемостта на типично копие на австралийските туземци (с наточен дървен връх) против в действителност огромно и мощно животно постоянно е ниска. Удар с такова оръжие рядко нанася рани, които предизвикат щедро кървене, и нормално не прониква задоволително надълбоко. В Австралия това не е проблем, защото всички огромни и рискови локални типове са били унищожени от предците на туземците, които са имали по-ефективно оръжие.

Жителите на Европа от каменната епоха не биха могли дейно да ловуват или даже да се пазят без по-сложни оръжия. Дори ранните неандерталци (според редица класификации – хората от Хайделберг) са употребявали хвърляч на копия, с цел да усилят увреждащия резултат на дървените копия.
още по тематиката
Известни са и находки на копия със следи от каменни накрайници с умерени размери. В някои случаи обаче сходни копия не са задоволителни. Когато нападна лъв, пещерна хиена или мечка, такова копие не може да убие звяра, преди той да убие индивида.

В такива случаи хората се нуждаят от оръжие като обичайното съветско копие – направено от трайно дърво и връх с форма на необятен лист. Опитвайки се да стигнат до индивида, който държи такова копие, и лъвът, и мечката единствено потъват по-дълбоко в оръжието и по този начин се доубиват. Но дълго време археолозите не можеха да открият следи от оръжия от този вид измежду неандерталците.

Сега обаче немски откриватели са разкрили накрайник на копия с форма на лист и минимална възраст 65 хиляди години. Той е изработен от силициеви шисти – твърда и чуплива канара, формирана от тънки пластове. Майсторът е основал върха на копието от еднообразен пласт. Накрайникът е пълен единствено девет милиметра, необятен 41 милиметра и дълъг 76 милиметра. Това са класическите пропорции на копие за непосредствен пердах. Върхът тежи единствено 28 грама и резервира много чиста форма даже след повреди, породени от приложимост.

За страдание не е изцяло ясно от какво е изработен закрепващият връв. Според други находки обаче, неандерталците са могли да предат шнурове от растителни нишки. Преди това други научни групи допускаха, че тези шнурове са употребявани при производството на оръжия (включително хвърлящи).

Въпросът на какво техническо равнище са били оръжията на неандерталците е един от най-важните при проучването на материалната им просвета и аргументите за изгубването им. Способността да се вършат комплицирани копия от дърво, профилиран накрайник, лепило и закрепващ връв демонстрира високо равнище на развиване на типа като цяло. По време на реконструкциите, актуалните археолози потвърждават, че основаването на добре завършени каменни върхове на копия е комплицирана и нетривиална задача, която изисква деликатна работа от производителя (като се вземат поради характерностите на съответни изходни материали).

Изследването на основата на наконечника разкрива следи от растително лепило – и следи от в допълнение закрепване на кордата. Лепилото и шнурът дружно крепко фиксират върха към дървото Върху него има ясни следи от удари върху нещо твърдо – и отчасти разрушение. От следите излиза наяве, че индивидът се е опитвал още веднъж да изостри върха, откакто той е станал тъп от интензивна приложимост. Крехкостта на силициевите шисти обаче веди до напукване, заради което копието е захвърлено в Кухата пещера.

Изчезването на неандерталците се приближава във времето до идването на актуалните хора в Европа. Последните донесоха със себе си заточени каменни върхове на стрели, сходни на каменните върхове на стрелите на бушмените. Необичайната им форма може да значи, че оръжието е било употребявано за офанзива на други хора, а освен на животни.

Днес се счита, че неандерталците не са имали лъкове. Ако е по този начин, Хомо сапиенс, пристигнал в Европа от Африка преди 45 хиляди години, може да е имал съществено военно-техническо преимущество пред локалните поданици на Европа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР