Не вярвам в зони на влияние. Малките страни, като България,

...
Не вярвам в зони на влияние. Малките страни, като България,
Коментари Харесай

Премиерът за искането на Русия: Разглеждат се различни опции, българският суверенитет е над всичко

Не имам вяра в зони на въздействие. Малките страни, като България, е доста значимо да имат цялостните пълномощия да вземат решение личната си орис и личните си участия, и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет слагаме над всичко. Това разяснява министър председателят Кирил Петков пред публицисти, запитан за настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България и по какъв начин пояснява това обръщение.

Призовах от трибуната на Народното събрание и през вчерашния ден, че този вид реторика не оказва помощ за унищожаване на ескалацията и напрежението, уточни министър председателят. Според него всеки би трябвало доста деликатно да преценя изказванията си, с цел да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго.

Темата разяснява и министърът на защитата Стефан Янев, който сподели, че не желае българските жители да остават с усещане, че нещо особено се е случило през вчерашния ден, че някой особено е " показал с пръст " България и е направил специфични изказвания. Този вид изказвания се вършат регулярно и не мисля, че би трябвало да бъдем толкоз чувствителни, когато някой приказва за нас, разяснява министърът.

Той удостовери, че самолети от Испания и Нидерландия ще извършват задания по защита на българското небе по така наречен взаимна задача ер полисинг, каквито учения, тренировки и осъществяване на този вид задача към този момент е имало. България ще одобри пет изтребителя " Юрофайтър " от Испания и два F-35 от Нидерландия, които да пазят въздушното ни пространство.

Испания и Нидерландия към този момент предложиха да изпратят на България изтребители поради ескалиращото напрежение сред Русия и НАТО, откакто Москва разположи хиляди военни по границата с Украйна.

" Подготовката на военно наличие, демонстрацията на солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при нужда с български въоръжени сили. Разбира се, добре знаем и от години приказваме какво е действителното положение. Добре знаем, че има избрани дефекти. Там, където ги има и бъде преценено от военно-техническа позиция, ще бъдат обезщетени с подобен вид качества на съюзни страни от НАТО ", изясни Янев.

Да, самолетите от Испания и Нидерландия са тъкмо подобен вид самолети, които ще извършват задачата за защита на българското небе, така наречен взаимна защита, разяснява Янев.

Този детайл от груповата сигурност на НАТО е прочут като еърполисинг. Военният министър изясни, че става дума за ротация на испанските сили, за която Министерския съвет щял да вземе решение в понеделник, а пък ротацията на изтребителите от Нидерландия била планувана за април - май.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР