Не всяко устройство за съхранение е толкова бързо, колкото SSD.

...
Не всяко устройство за съхранение е толкова бързо, колкото SSD.
Коментари Харесай

eMMC срещу SSD: Не всички устройства за съхранение на данни са еднакви

Не всяко устройство за предпазване е толкоз бързо, колкото SSD. „ eMMC “ е типът флаш памет, който можете да намерите в евтините таблети и преносими компютри. Тя е по-бавна и по-евтина от обичайното SSD, което можете да намерите в по-скъпите компютри.

Съхранението „ eMMC “ има доста общо с картите SD. Пак е флаш памет, само че както SD картата не би била толкоз бърза, колкото твърдотелно устройство, по този начин и eMMC паметта не може да се конкурира с SSD.

USB памети и SD карти също съдържат флаш памет, но…

Флаш памет – нормално NAND флаш памет – се съдържа в USB флаш памети и всички разнообразни типове SD карти, които можете да си купите. USB флаш паметите съдържат чип с флаш памет на печатна платка (PCB), дружно с главен контролер и USB интерфейс. SD картите съдържат чип с флаш памет върху печатна платка, както и SD контролер. Както SD картите, по този начин и флаш паметите са много елементарни, защото нормално са проектирани да бъдат допустимо най-евтини. Те не разполагат със комплициран фърмуер или други усъвършенствани функционалности, които можете да намерите в SSD.

Съществуват няколко разнообразни „ скоростни класа “ на SD картите – и бавните са доста мудни. Въпреки че е допустимо да инсталирате операционната си система на SD карта, това би било много неприятна концепция. Те са доста по-бавни даже от най-бавните SSD дискове.

SSD дисковете са по-сложни

Твърдотелното устройство не е просто композиция от същите съставни елементи, които можете да намерите натъпкани във флаш памет или SD карта. Разбира се, те имат същия вид NAND чипове за флаш памет, само че в SSD диска има доста повече NAND чипове и те нормално са по-бързи и по-качествени.

SSD дисковете съдържат и контролер с фърмуер, който обезпечава по-усъвършенствани функционалности. Например контролерът на SSD разпределя интервенциите за четене и запис върху всички чипове памет в SSD. Заради това не е толкоз стеснен от скоростта на обособен чип. Контролерът работи съвсем като RAID настройка – той употребява редом няколко чипа, с цел да форсира работата. Когато записвате на SSD, дискът в действителност може да записва на двадесет разнообразни NAND флаш чипа по едно и също време, до момента в който записът на SD карта с един чип може да отнеме двадесет пъти повече време.

Фърмуерът на SSD устройството също по този начин прави интервенции за равнене на износването, с цел да подсигурява, че данните, които записвате на устройството, се разпределят отмерено по физическия диск, с цел да се предотврати износването на флаш паметта. Контролерът показва паметта на компютъра в пореден ред, тъй че компютърът се държи обикновено, само че дискът разбърква нещата във фонов режим. SSD дисковете поддържат и усъвършенствани функционалности като TRIM за ускорение на работата. Няма действителна потребност от помощна стратегия за оптимизация на SSD, защото фърмуерът на SSD автоматизирано усъвършенства устройството, обработвайки данните за по-добра продуктивност.

Освен това SSD дискът нормално се свързва към компютъра благодарение на SATA 3, mSATA, SATA Express или NVMe (PCIe), които са доста по-бързи от интерфейсите, с които разполагат елементарните флаш памети или SD карти. Колко по-бързи са те варира, само че NVMe SSD дисковете нормално се свързват към слот PCIe x4. Това значи, че те елементарно могат да доближат скорости на трансфер от няколко гигабайта в секунда.

Какво съставлява eMMC паметта?

Картата MultiMediaCard (MMC) е сходна на SD картата. Стандартът за SD карти се считаше за усъвършенстване на MMC и значително го измести в новите устройства. В наши дни съвсем всички устройства избират слот за SD карта пред слот за MMC. 

Спецификацията на вградения MMC (eMMC) обаче продължава да се създава интензивно.

Дискът eMMC не е модернизиран вътрешен диск със скорости и функционалности, равни на тези на SSD. Вместо това то е главно MMC, който е вграден в дънната платка на устройството. Подобно на SD картите, MMC картите и техните интерфейси са доста по-бавни от SSD. Това дава опция на производителите да обезпечат евтина вътрешна памет. Устройството eMMC има и контролер, който прави eMMC зареждаща се, тъй че да може да се употребява като систематичен диск в евтини таблети и преносими компютри с Android, Windows и Chrome OS.

Въпреки това eMMC не разполага с фърмуера, множеството чипове флаш памет, висококачествения хардуер и бързия интерфейс, които вършат SSD диска толкоз бърз. Както SD картите са доста по-бавни от вътрешните SSD дискове, по този начин и eMMC паметта е доста по-бавна от по-усъвършенстваните SSD дискове.

Често eMMC се употребява в портативни електронни устройства като мобилни телефони и цифрови фотоапарати. С навлизането на супер евтини таблети и преносими компютри (особено Chromebook), които се нуждаят от твърдотелно предпазване, тази памет доби известност. Обикновено в спецификациите на обещано устройство ще видите дали то е снабдено с eMMC устройство. Ако устройството е супер на ниска цена, то евентуално има eMMC вместо SSD.

Колко бърз е eMMC?

Както и при SD картите, не всички eMMC устройства за предпазване са идентични – някои eMMC устройства за предпазване са по-бавни от други. Най-новият стандарт за eMMC (eMMC 5.1) поддържа скорост на четене до 250 мегабайта в секунда и скорост на запис до 125 мегабайта в секунда. Сравнете това със SATA SSD, което може да доближи скорост до 600 мегабайта в секунда, или NVMe SSD, което може да доближи скорост до 10 гигабайта в секунда през интерфейса PCIe 5.0.

Може да погледнете тези числа и да заключите, че eMMC е ужасяващ, само че това е прекомерно опростено. Не всяко устройство би трябвало да може да чете и записва със скорост няколко гигабайта в секунда. Няма нищо неприятно в eMMC, в случай че се употребява по подобаващ метод. Един главен дигитален фотоапарат вид „ насочи и снимай “ евентуално не се нуждае от пълноценно SSD устройство с повишен размер, трудност и цена.

Когато сравнявате продуктивността, би трябвало да потърсите бенчмаркове за предпазване на данни за въпросното устройство, основано на eMMC – някои устройства са по-бързи от други. Напредъкът в хардуера и новите стандарти за eMMC вършат eMMC по-бърз. Въпреки това, в случай че сте сериозен консуматор на преносим компютър, евентуално не желаете да останете с eMMC-базирано устройство за предпазване в основата на вашия преносим компютър – даже в случай че това би ви икономисало малко пари.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР