Не виждам законова, организационна и логистична готовност за предстоящите парламентарни

...
Не виждам законова, организационна и логистична готовност за предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

Президентът: Не виждам законова, организационна и логистична готовност на изпълнителната власт за избори


Не виждам законова, организационна и логистична подготвеност за идните парламентарни избори. Посочих задоволително рано допустимо най-ранната дата , с цел да има готовност в работата на институциите, само че досега виждам единствено обещания. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос през днешния ден, откакто участва на обичайния Богоявленски водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска на пл. „ Александър Невски “ в София.

Румен Радев акцентира, че задачата на инициираните от президентската институция съвещания не е дата та на вота, а метода за осъществяване на парламентарните избори в изключителна епидемиологична обстановка. „ Решение за дата та взима президентът, само че методът на осъществяване се дефинира от Министерския съвет и от неговото парламентарно болшинство. За разлика от министър-председателя, за мен е значимо и има значение по какъв начин ще се подсигуряват здравето и конституционното право на избор на българите “, уточни президентът. По думите на президента значение има също по този начин успеваемостта на предизборната акция, която да стимулира българите да гласоподават, в това число сънародниците ни зад граница. Президентът добави, че дата та на идния избор ще бъде избрана с декрет до края на месец януари.

„ За първи път ние ще вършим избори по време на пандемия. Това значи, че би трябвало да имаме ясни и съответни ограничения, навременна и налична информация и най-важното – доверие в здравните ограничения и в изборния развой “, добави още президентът. Според Румен Радев промени в изборното законодателство следва да подсигуряват правото на глас за хората, които ще се намират в карантина и в изолираност.

По думите на президента в този момент е най-подходящият миг за осъществяване на съвещания - откакто изпълнителната власт е получила задоволително време, с цел да активизира сили в подготовката на вота. Държавният глава подсети, че половин година хиляди българи стачкуваха за предварителни и почтени избори. „ Министър-председателят се криеше и протакаше, с цел да може той да провежда избори те. Сега приказва, че някой различен е желал да ги отсрочва. Това е безсрамие. Аз мисля, че очевидно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на съвещания те “, сподели още Румен Радев и прикани премиера да даде отговори за аргументите страната ни да отбелязва най-висока смъртност при боледуващите от COVID-19.

Президентът съобщи, че продължава съвещания те със срещи с Националното съдружие на кметовете на дребни общини и кметски наместници, Националното съдружие на общините в Република България, Обществения съвет и управлението на Централната изборна комисия, представители на български общности зад граница, парламентарно показани и извънпарламентарни партии.

В отговор на въпрос Румен Радев съобщи, че не е изумен от заявения отвод на Движението за права и свободи да го поддържа за втори президентски мандат. „ Логично е партията на господин Пеевски да поддържа Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, господин Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на Движение за права и свободи. Но аз мисля, че гласоподавателите на Движение за права и свободи са свободни български жители и преценят сами. Лятото младежите на Движение за права и свободи видяха сараите и несъмнено ще се замислят защо отиват гласовете им. Те са все умни и почтени младежи “, уточни още президентът Румен Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР