Не виждам основание за вето на Закона за филмовата индустрия,

...
Не виждам основание за вето на Закона за филмовата индустрия,
Коментари Харесай

Боил Банов не отчита основания за вето върху закона за киното, не виждал майка си от година

Не виждам съображение за несъгласие на Закона за филмовата промишленост, само че това е в правото на президента . Това сподели министърът на културата Боил Банов в изявление за предаването „ Тази заран “ по bTV във връзка писмо от кино дейци, които упорстват президентът Румен Радев да наложи несъгласие на Закона за филмовата промишленост.
„. Основната задача е изпълнена – в пъти повече средства за кинопроизводство и разпространяване в страната “, уточни министърът.
 Парламентът одобри на второ четене Закона за филмовата промишленост Парламентът одобри на второ четене Закона за филмовата промишленост
Депутатите одобриха на второ четене Закона за филмовата промишленост. С оферти законопроект се оферират промени, ориентирани към увеличав...
Трябва да се приказва съответно какво е притеснителното в този закон. Внесе се едно предложение за финансиране на сериали, само че мисля, че текстовете са уравновесени . Парите за кинопроизводство не могат да бъдат пипани. Те са в обособена форма. Трябва да се приказва текст по текст.
Схемите до момента са непокътнати каквито са плюс нарастване с 10 млн. Това са обезпечени средства. Остават и финансовите комисии. Киното от 2003 година чака промени в този закон. Когато тръгнат нещата с повече средства, хората ще разбеарт, че е добре за сектора “, добави той.
„ С сътрудниците сме седнали и сме работили 2 години с цялата колегия по този законопроект. Едно от основните неща са тласъците за тези, които снимат филми. С въвеждането им вдигнахме с 12 млн. лева парите за кино.
Мисля, че първоначално препоръчаните текстове в Народното събрание бяха малко недомислени. Впоследствие текстовете се почистиха и считам, че в този момент са уравновесени. Аз не съм в Народното събрание, работя по текстовете до момента в който се внесат. След това съм контактувал с гилдията, само че законодателният развой не е моя работа.
Винаги съм вземат позиция от позиция на гилдията и съм бил за това да имат благоприятни условия за повече работа. Правихме срещи сред четенията с сътрудници от сектора. Те даваха съображения, доста неща се прецизираха и изясниха и станаха допустими за тях.
 На първо четене: Промени в Закона за филмовата промишленост със подозрения за лобизъм На първо четене: Промени в Закона за филмовата промишленост със подозрения за лобизъм
Депутатите одобриха на първо четене промени в закона за филмовата промишленост. В него се планува да се усили броят на филмите, както и...
Кое не е добре в закона, кой текст е назадничав и кой предизвиква някаква драма в съответен създател? Законът е доста изчерпателен. На президента ще му бъде мъчно да върне този закон, тъй като би трябвало да има съображение, не може да бъде по принцип “, съобщи Банов.
„. Добавените от народните представители също са в тази посока. Има надзор на всяко равнище и ясни параметри, експертни комисии, които да правят оценка, вкара се и надзор след произвеждането на даден филм. Одобрявам закона. Има неща, които мога да разясня, само че те са съответни.
Смущава ме точката за феновете, тъй като по принцип европейското кино има по-малко фен и всякаква режисура за това, че ще би трябвало да има избран брой фенове, с цел да се кандидатства отново, е притеснителна. Но феновете са направени алегорична численост, вкараха се и критерии за кандидатстване след присъединяване на фестивали. Има сериозен баланс и единствено практиката и времето ще покажат по какъв начин ще работи законът. Излязохме от дребното ниско финансиране, когато е безшумно, само че мъчно се случва нещо.
Сега е доста шумно и доста позиции се показват. Има 15 млн. лева базови за тласъци за кинопроизводство. Има 26 млн. към този момент за произвеждане на българско кино. В тази среда ще стартираме да приказваме и за изкуство и цели. Ще има доста отзиви, само че ще се случват и неща. Те се следват и с текстовете в този закон. Европа финансира авторските филми. Оставени са задоволително критерии, с цел да може качественият сериозен артикул да върви напред. От тази позиция не мисля, че има терзания “, съобщи Банов.
По думите му на този стадий, в случай че има несъгласие на президента, няма да помоли за преразглеждане. „ Това са нови средства и нов метод. Трябва да се поработи, с цел да се види дали има нещо, което би трябвало да се промени. На думи и на отзиви от сорта „ Аз одобрявам, аз – не “ не става. Трябва да се поработи. Реални терзания няма. В сферата на изкуствата от 500 души има 480 разнообразни отзиви. Това е присъщи за хората на изкуството. Важно е по какъв начин ще тръгнат нещата. Сега има условия за развиване.
 Виктор Божинов: Законът за кино е стар и недомислен Виктор Божинов: Законът за кино е стар и недомислен
Режисьорът Виктор Божинов е един от създателите на следващото писмо против метода на държавно финансиране на българско кино. Писмото е подпи...
С огромно почитание съм към сътрудниците, с цел да кажа, че това е писмо поради предизборната акция. Това писмо го чета като алена лампа. Когато тръгнем да изпълняваме закона, би трябвало да бъдем доста деликатни и да забележим къде са прави част от тези хора, с цел да свършим работата си дълготрайно. С връщане на закона няма да стане. За народните представители не мога да кажа дали ще поддържат едно несъгласие на този закон, само че аз не виждам съображение за несъгласие и съм подготвен да диспутирам с всеки, който беседва текст по текст “, добави той.
Министърът призна, че към този момент се е ваксинирал против ковид, тъй като не е виждал майка си към този момент години от боязън да не я болести с COVID-19.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР