Не видяхме много за автономните коли, роботизираната хирургия или някое

...
Не видяхме много за автономните коли, роботизираната хирургия или някое
Коментари Харесай

CES 2020 повдигна въпроси и очаквания за 5G

Не видяхме доста за самостоятелните коли, роботизираната хирургия или някое друго от супер-приложенията - частично тъй като хората осъзнават, че тези неща са надалеч

CES 2020 сподели че общите усещания за 5G към момента са доста разнообразни от действителността
(снимка: Consumer Technology Association)

Както се и очакваше, тазгодишният панаир CES 2020 в Лас Вегас подвигна доста звук към 5G, само че действителните вести са малко по-различни, в сравнение с се предполагаше. Вме 100 нови телефони с поддръжка на 5G, забавните новини бяха за компютри с поддръжка на 5G и характерни индустриални приложения.

„ Не видяхме доста за самостоятелните коли, или за роботизирана хирургия, или някое друго от супер-„ приложенията ”, обещани за 5G – частично тъй като хората от ден на ден осъзнават, че тези неща са доста надалеч (или може в действителност в никакъв случай да не се сбъднат) ”, споделя пред Forbes Боб О’Донъл, пазарен откривател с фокус върху софтуерната промишленост, изключително 5G, периферни калкулации (edge computing), изкуствен интелект, облачни системи, IoT и умни устройства.

5G или DSRC

По отношение на колите, за които се чака 5G да направи същинска гражданска война, CES 2020 не дава нито катeгоричен отговор, нито намек дали ще надделее една от двете технологии за машинна връзка – 5G или DSRC. Докато някои мрежови оператори твърдят, че 5G ще е основата на връзката сред транспортните средства (V2V), други показват по какъв начин работи 20-годишният стандарт DSRC (Dedicated Short-Range Communications). Може да се чака, че този спор ще продължи още дълго.

Мобилно 4К видео

Едно от по-интересните приложения на 5G в действителния свят по време на ревюто се оказва профилирана връзка от точка до точка сред 5G mmWave предавател Sony Xperia, планиран да се употребява по отношение на висок клас професионална видеокамера на Sony, и индустриално съоръжение с мрежова съгласуваност.

Заедно с NBC Sports японската компания сподели по какъв начин технологията може да разреши на мрежата да придвижва ултра-мобилно 4K видео с високо качество, предавано от камери, инсталирани на раменете на хокеистите по време на мач. Определено потребно, само че изрично нишова технология.

Така в последна сметка CES 2020 акцентира по какъв начин общите усещания за 5G към момента са доста разнообразни от действителността, споделя Боб О’Донъл. Но също по този начин обстановката разкрива по какъв начин се разпростира и разнообразието от вероятни приложения на 5G и то надалеч оттатък това, което всеобщо се чака.

Компютри с 5 G съгласуваност

Интересно събитие в тази низина е появяването на компютри с 5G съгласуваност – като Lenovo Yoga 5G. Това е смяна, значима за работещите хора. За множеството от тях сегашната действителност допуска да си търсят Wi-Fi мрежа, с която да се свържат, с цел да могат да работят, когато са в придвижване. Това изисква търсене и въвеждане на пароли всякога, а безплатните безжични мрежи крият опасности.

Съвсем друго е обаче компютърът да има непрекъсната връзка с интернет от което и да е място без ровене из мрежи и въвеждане на пароли! Това дава огромна независимост и улеснение – нещо скъпо за работещите, които непрекъснато са на път. Край на търсенето на Wi-Fi, логването, паролите, изпадането от мрежата… Освен това скоростите при 5G ще са отлични за всички работни приложения.

Честотната лента

Друг забавен акцент към компютрите и внедряването на 5G е обвързван с честотните диапазони на петото потомство мрежи: тук има две вариации, високочестотните мрежови сигнали от вида mmWave и по-нискочестотните, които попадат в диапазона под 6 гигахерца.

Според О’Донъл, mmWave в действителност не е толкоз значима от практическа позиция за компютрите, защото в общия случай потреблението на компютър се случва на закрито, където 5G сигналите в честотите под 6 GHz доближават по-лесно. С други думи, за компютър да има и двете 5G вариации може да не е доста значимо. Това вероятно ще се види и в идните модели на компютърните производители.

За смарт телефоните обаче съществуването и на двата типа съгласуваност ще е от огромно значение, защото те се употребяват на всички места – на открито и вътре, в града и надалеч от обитаеми места, в разнообразни ситуации. И защото 5G моделите занапред следва да дефилират в края на февруари по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) и през цялата година, то потребителите могат да си разрешат да не бързат да си купуват 5G смарт телефон още в този момент, предлагат анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР