Не се очаква цените да се увеличат – който говори

...
Не се очаква цените да се увеличат – който говори
Коментари Харесай

Финансистът Любомир Дацов каза цялата истина за въвеждането на еврото у нас

Не се чака цените да се усилят – който приказва противоположното, или не схваща, или го прави злонамерено, споделя в изявление за "Телеграф " някогашният заместник-министър на финансите в кабинетите.

- Г-н Дацов, министърът на финансите Кирил Ананиев разгласи неотдавна, че ще стартира работата по народен проект за приемане на еврото. Какво нормално съдържа сходен проект?

- Такива проекти са признати във втората и третата вълна за приемане на еврото, тъй като при първата са се получили несъответствия и диспропорции.

Такъв проект има няколко страни. Първата е осъществяване на уговорките, които са поети от страната, за осъществяването на избрани структурни промени и промени в законодателството.

Знаем, че България одобри такива, главно ориентирани в региона на Българска народна банка. Но огромното предизвикателство са качеството на администрацията и нейната работа, както и въпросът с държавните предприятия и тяхното по-ефективно ръководство. Основната част от този проект е да бъдат набелязани стъпки за осъществяване във времето.

Той нормално има и други няколко аспекта в региона на медиите и ПР, свързани с медийна тактика, разяснителна акция какво следва във времето. Очаква се да има временен интервал, в който да има по едно и също време две цени.

- Бихте ли обяснили малко повече детайлности за това?
- Става въпрос да има две цени, които да са в евро и лв.. Левът последователно да излезе от обращение, само че за някакъв временен интервал да има опция да се пазари по едно и също време с националната валута и с евро.

Всичко, което се прави електронно, ще бъде автоматизирано превалутирано в евро.

А левовете последователно ще излязат от обращение и ще бъдат конфискувани в комерсиалната мрежа.

Може да бъде прибавен вид хората да вървят да си ги обменят или да получават приходи и хонорари в евро за бъдеще. А спестяванията, които имат, просто ще бъдат превалутирани.

- Може ли да се задължат търговците да връщат ресто единствено в евро?

- Те ще връщат ресто единствено в евро. Но това е маловажно. Това е метод, при който изземваш левовете в обращение и ги заменяш с нова валута.

- Колко дълъг може да бъде този временен интервал?

- Предполагам, че от шест месеца до една година ще бъде този временен интервал. Но никой не трябва да се тревожи от това нещо.

Това е много обикновено упражнение, при което механически действат две неща. Както споделих, всички банкови сметки ще бъдат превалутирани автоматизирано в евро.

Тоест вие не би трябвало да се грижите или най-вече да отидете в банката и да препотвърдите интервенцията и данните.

- Тези интервенции по превалутиране без такси ли ще бъдат?

- Това е въпрос на механически решения, не би следвало да има такси по такава интервенция.

- Споменахте, че при първата вълна е имало несъответствия. Какви бяха те и има ли риск да се появят и у нас?

- При първата вълна в някои страни, и по-специално Италия и Гърция, когато хората имат вяра на клюки и не работят толкоз рационално, в началото е имало спекулации от закръгляне или други неща. Но по-късно нещата са се възстановили доста бързо.

Това е въпрос, който доста тормози българите, само че с този въпрос не трябва да се спекулира, че надали не ще скочат цените, като се вкара еврото.

- Хората в действителност се вълнуват дали да чакат нарастване на цените при въвеждане на еврото.

- Разумният човек по-скоро си задава този въпрос – каква е логиката това да стане, какъв е механизмът? Само по себе си въвеждането на нова валута е едно нещо да бъде преименувано с друго име. Един човек да си смени името.

Това не крие някакви опасности, че човек ще се промени, че ситуацията ще се промени или въобще, че ще последва нещо ново. Няма риск и практиката го демонстрира. Преди 20 година, когато не е имало опит по какъв начин чисто механически се ръководи този развой, са зародили някакви спекулации.

Но при втората вълна и третата, която се случи 2008-2010 година, такива неща няма. Всички те бяха добре следени без проблеми.

Затова ви споделям, че част от този проект е предугаждане на медийна акция, на разяснителна акция, с цел да знаят хората какво могат да чакат и по какъв начин то ще се случи.

Специално за тези две страни, които показах, тъй като доста се спекулира с този въпрос, в началото е имало някаква инфлация. Някои хора са се възползвали, единствено че са видели, че след няколко седмици няма нищо, и нещата са се върнали в обикновено положение.

Ако гледаме данните от статистиката, ще видите, че в нито една страна след въвеждането на еврото не е имало някакви основни инфлационни разлики. Ако съпоставим две-три години преди този момент и две-три години по-късно, ще забележим, че разликата в инфлацията е била от няколко десети от %, или до към 1-1,2 %.

Но в този интервал в същото време е имало и скок на енергийните запаси, по-специално на петрола, както и на $. Така че част от нещата се дължат не на еврото, а на това, че в интернационален проект потреблението на сила и петрола е скочило.

Подобно повишаване на инфлацията се е получило и при страни, които не са приели еврото. Така че може да се каже, че няма никаква причина да се чакат и да се приказват такива неща. И в случай че някой го приказва това нещо, то или няма никаква визия какво приказва, или го прави безусловно злонамерено.

- Другият въпрос, който хората си задават, е дали занапред да си трансформират спестяванията в евро?

- Всичко, което се намира в банките, по сметките на хората, без значение какъв тип са, всичко това се превалутира автоматизирано в евро. Ако не си държите спестяванията, нагледно казано, в буркана, няма потребност да се тревожите и да предприемате никакви дейности.

Освен това ще има задоволително дълъг интервал с две цени, с цел да може левовете у хората да бъдат изразходени по естествения метод, без те да се тормозят, да се основава суматоха и да се вършат опашки.

Ние приказваме по принцип, само че по какъв начин ще го направи държавното управление, което ще бъде по това време на власт, това никой не знае.

- Още предходната година изрично бе записано от Народното събрание, че валутният курс на лв. към еврото ще остане без смяна. Но имат ли някакво съображение хората да се тормозят дали нещо може да се промени и въвеждането на еврото да стане при някакъв различен курс?

- Не, няма никаква причина за това. Още повече че още първото удостоверение, че това ще се случи по този метод, при настоящия курс, беше от 2003 година, когато държавното управление стартира сериозните стъпки за подготовка за присъединение към ERM II, за влизането и договарянията с Европейския съюз.

Още тогава има една декларация на Министерството на финансите, която споделя какви ще са изискванията и желанията на държавното управление за въвеждане на еврото. И от този момент до момента не мисля, че нещо се е трансформирало.

Още повече че курсът не е толкоз политическо решение, колкото икономическо. Обикновено политиците не си играят с курса, в случай че не са принудени да го вършат. Да обезцениш валутата, това не е добре за жителите, поражда инфлация и нормално политиците, които вършат това нещо, имат неприятности.

Политиците имат интерес да задържат до края, в случай че се постанова, една амортизация на валутата. Но в тази ситуация стопанската система и балансите демонстрират, че няма икономическа причина, която да постанова смяна в курса. Това е много комплицирана икономическа материя, нормално се счита на база на действителни кошници.

В случая ние имаме доста добър платежен баланс, очевидно сме конкурентоспособни на пазарите, т.е. нашият експорт пораства и няма никаква причина сега курсът да бъде променян. Тоест няма икономическа, нито политическа причина това нещо да се случи.

Няма причина да бъде изменена и формалната позиция, която е такава от няколко държавни управления. Много са малко нещата, по които в продължение на 20 години няколко държавни управления да заемат една и съща позиция.

Това би трябвало да приказва на хората, че когато толкоз разнородни хора имат единодушие като приоритет, то това е фактически верният и рационалният метод, по който това нещо да се направи.

- Освен че към този момент ще се разплащаме с евро, нещо друго в живота ни ще се промени ли?

- Хората пропущат, че ние към този момент доста неща сме създали. Най-видимите промени към този момент са се случили още с въвеждането на валутния ръб. Ние де факто имаме евро поради това, че левът е закрепен към тази валута.

Бизнесът ще бъде омекотен, тъй като без значение че валутният курс е закрепен, постоянно има някакви дребни комисиони при комерсиалните покупко-продажби.

Винаги се оставя един дребен риск, който хората имат поради. Този риск се калкулира в цената. Но най-голямото облекчение ще бъде за елементарния човек, който пътува. Където и да отидеш в Европа, ти и хората там имате една и съща валута, разплащате се по един и същи метод. Това е голямо облекчение.

ВИЗИТКА:

- Любомир Дацов е член на Фискалния съвет - самостоятелен съвещателен орган по въпросите на фискалното ръководство
- Роден е през 1965 година във Враца
- Завършил е УНСС и има редица специализации по макроикономика и бюджетен мениджмънт
- Бивш заместник-министър на финансите в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, отговарял за бюджета, структурните промени и координацията на еврофондовете
- Инициатор и координатор е на въвеждането на програмното бюджетиране в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР