Не се изненадвайте, ако координацията ни стане по-видима“, предупреди Пламен

...
Не се изненадвайте, ако координацията ни стане по-видима“, предупреди Пламен
Коментари Харесай

КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват: 850 лева минимална работна заплата от юни тази година и 1000 лева от началото на 2024


„ Не се изненадвайте, в случай че координацията ни стане по-видима “, предизвести Пламен Димитров и загатна, че може да има митинги

КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаят растеж на приходите през 2023 година, който най-малко да компенсира плануваната средногодишна инфлация за годината, само че не по-нисък от 15% за всички, работещи в частния и бюджетния бранш, осведоми БГНЕС.

Втората мярка, която синдикатите желаят да бъде подхваната, е приемане на Бюджет 2023 допустимо най-бързо с оглед провеждането на съответна на икономическата обстановка фискална политика, изключително в региона на приходите.

Ръст на минималната работна заплата от 780 лева на най-малко 850 лева с приемането на Бюджет 2023, само че не по-късно от 1 юни 2023 година, е третата мярка, която двата синдиката са безапелационни, че би трябвало да бъде осъществена. Те упорстват и за най-малко 1000 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2024 година.

„ Решението на Народното събрание за минималната работна заплата посредством промени в Кодекса на труда, е такова, че никой не го харесва. Имаме учредения да го подлагаме на критика, тъй като тишината в лагера на работодателите престана. “ Това съобщи президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов по време на обща конференция с другата огромна синдикална организация - КНСБ.

„ Намираме се в средата на нищото. Всичко това е нещо, което доста наподобява на обърканост дотолкоз, доколкото обстановката в страната не е от най-хубавите. Няма съответен сътрудник, с който да водим даже стратегически диалози, а такива би трябвало да бъдат водени “, разкритикува Манолов.

Припомняме, че Народното събрание реши минималната работна заплата да се дефинира като 50 % от междинната. 

Решението беше отчасти подкрепено от синдикатите. Те се оповестиха срещу това, че съотношението е закрепено и не дава опция за тристранни договаряния и по-висок размер на минималната заплата.

„ Според европейската инструкция за съответни минимални работни заплати се регистрират доста на брой знаци, единият от тях е – издръжката на живота “, припомниха синдикатите. Работодателите също не поддържаха решението на Народно събрание, като през вчерашния ден даже оповестиха, че ще сезират Европейска комисия.

„ Има напрежение в няколко сектора, като да вземем за пример в „ Български пощи “, където се събират подписи за протестни дейности. Подобна е обстановката и във ВиК бранша и градския превоз в София “, означи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Други браншове също декларират подготвеност за митинги, като чиновниците в междинното обучение. Няма вероятност нарастването на заплатите на учителите да се извърши и отивайки на избори виждаме, че в идващите 3-4 месеца бюджет няма да има “, посочи президентът на КНСБ, представен от News.bg.

„ Не се изненадвайте, в случай че координацията ни стане по-видима “, предизвести Пламен Димитров и загатна, че може да има митинги.

Поради безпътицата и небосвод това да се промени настройката за митинги внезапно се покачва. 

По време на събитието в централата на  КТ „ Подкрепа “ бяха показани обновената взаимна Декларация с ограничения в региона на приходите, зеления преход, енергетиката и трудовите права, както и данни за общественото напрежение в страната и готовността за протестни и протестни дейности.

Двата синдиката упорстват за растеж на приходите, който да компенсира инфлацията за годината, само че не по-нисък от 15 % в частния и държавния бранш. За организациите, работещи на терен, двете конфедерации желаят нарастване на заплатите с 20 %.

„ Минималната работна заплата би трябвало да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 година да стане 1000 лв. “, считат КТ „ Подкрепа “ и КНСБ. 

Синдикатите желаят въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ, което ще подтиква потреблението и ще понижи неравенството.

В региона на зеления преход и енергетиката двете синдикални организации упорстват за присъединяване на национално представителните синдикати в договарянията с Европейска комисия за отпадане на условието в Плана за възобновяване за понижение с 40% на въглеродните излъчвания.

Те желаят с присъединяване на синдикатите да се изготви и одобри народен проект за обективен преход, основаване на държавно дружество „ Конверсия на въглищните райони “, обезпечаване на задоволително вложения в „ Мини Марица-изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2, както и гарантиране от страната на финансови пакети за обезщетения на засегнатите служащи и неотложно приемане на формулировка за енергийна беднотия.

По отношение на трудовите и синдикалните права КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаят сумирано пресмятане на работното време единствено за производства с непрекъсваем развой на работа, транспониране на условията на Директивата за съответните минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договаряне, гарантиране правото на групово трудово договаряне за всички работещи, криминализиране на действията, ориентирани против правото на синдикално сдружаване и подготовка на план на Закон за ратификация на спогодба за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда и трудовите връзки в държавните служби.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР