Не само инфлацията, но и административните пречки оскъпяват жилищата ново

...
Не само инфлацията, но и административните пречки оскъпяват жилищата ново
Коментари Харесай

Строители призовават общината да развие за жилищни нужди изоставени терени

Не единствено инфлацията, само че и административните спънки оскъпяват жилищата ново строителство. Това оповестиха представители на Националната асоциация на строителните бизнесмени пред публицисти. Те приканиха за по-експедитивно ревизиране на документите им, въвеждане на електронни услуги и смяна на статута на изоставени индустриални елементи в сърцето на градовете в жилищни площи.

В момента поради административните процедури процесът от придобиването на терен до построяването на постройката се удължава изкуствено с 2-3 години. Администрациите отхвърлят да четат документи в електронен тип, постепенно преглеждат кашоните хартиени, които те изискват, а също така са натоварени с инспекции, като да вземем за пример за структурата на бъдещата постройка, което не би трябвало да е тяхна отговорност, изясни Георги Шопов, ръководител на асоциацията.

Посочи, че последното, което гълта доста време на чиновниците, би трябвало да е отговорност на съответните проектанти, за които може да се вкарат застраховки. за задачата обаче са нужни законодателни промени, които са невъзможни в изискванията на политическа неустойчивост. " Това ще освободи време на администрацията да се концентрира върху проблемите, които тя би трябвало да взема решение, като тези с построяването на прилежаща инфраструктура, да вземем за пример ", изясни предприемачът.

Даде образец с това, че сега 90% от вътрешнокварталните улици се построяват от вложителите в здания вследствие на това, че процесът не е урегулиран и локалните управляващи не извършват това свое обвързване. Оценката му е, че 80% от времето на администрацията отива да преглежда кашони с документи.

Цената - все по този начин нагоре

Цените на жилищата ново строителство нарастнаха доста през последната година - с 18% за 2022 г, въпреки като стойност за квадратен метър да са към момента много по-евтини от развитата част на Европа. В същото време за българите стават все по-недостъпни. За нас това не е добре, въпреки да наподобява противоположното, тъй като всеки търговец печели от оборота, ние желаеме да имаме повече, а не по-малко клиенти, изясни Георги Шопов.

Емилия Цоконова, ръководещ сътрудник в Match More, добави, че към момента купувачите могат да си разрешат такива покупко-продажби поради ниските лихви по заемите спрямо други страни от района, като да вземем за пример Унгария, поради ниските към момента лихви по ипотечните заеми. В момента лихвите по ипотечните заеми в България са към 2.5-3.5% до момента в който в Унгария те са към 13-14%, което доста трансформира обстановката за купувачите на парцели, изясни тя. С сътрудниците й обясниха, че крайната цена на новостроящите се жилища се образува в друга степен от тази на имота, върху който е постройката. По данни на асоциацията това може да образува до 50% от цената на бъдещите жилища.
В момента разликата в цената на нов апартамент, без довършителните работи излиза с 15-25% повече, в случай че се купи, когато постройката е подготвена за разлика от цената, която притежателят ще заплати " на зелено ".

От асоциацията пресмятат себестойността на кв. м жилищна повърхност, без цената за имота, на 820 евро. Посочват, че макар поевтиняването на енергийните носители, строителните материали са поскъпнали с 27% през януари по отношение на година по-рано. А от януари до април този година с още 4%.

Търсенето е намаляло, само че покупко-продажби си има, споделят от асоциацията за интереса на купувачите в изискванията на все по-високи цени.

Повишението на цените надали ще се форсира, счита Борислав Точевски от Domex, като аргументира тази прогноза с обстоятелството, че доста бизнесмени в несигурната среда, са калкулирали повишаване с небосвод 2-3 години напред.

София не е презастроена

От асоциацията настояха, че обратно на ширещото се разбиране на жителите на София, че градът е презастроен, това не е по този начин. Димитър Димитров, от " ЕСИ-МГ " ООД, изясни, че съгласно него множеството хора считат по този начин поради недоволството си от изчезналата или неподдържана инфраструктура - от улиците и тротоарите до детските градини. Цитира данни, съгласно които в София живеят приблизително 2500 души на кваBest regards,дратен километър до момента в който в Букурещ са 7 хиляди, а в Париж - 20 700. " И никой не споделя, че Париж е преpасторен ", добави той.

Посочи, че с цел да се поддържа на положително равнище инфраструктура върху обширни площи, това коства разноски, които не могат да се покрият от плащаните сега локални налози.

С това той и сътрудниците му аргументираха тезата си, че градът няма по какъв начин да се развива нашироко, защото не може да се чака общината занапред да стартира от нулата да построява инфраструктура в периферията, която след това да бъде застроена. Вместо това оферират да се употребяват запуснати елементи на територията на комплексите, където към този момент има такава инфраструктура. Дадоха образци с изоставени жп линии и депа, които от години не се употребяват, неработещи предприятия и други сходни " язви " в града. За задачата обаче се постанова локалната администрация да промени предназначението им, да ги облагороди и едвам тогава те да станат атрактивни за жилищно строителство. Вместо това, поради метода, по който са позволени въпросите с реституционните искания, строителите се постанова да вършат здания сред към този момент съществуващите в комплексите, уточни Шопов.

Даде за добър образец пустееща до неотдавна част в " Овча купел 2 ", която в този момент се развива с нови здания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР