Не само бебетата обичат да заспиват на бял шум(снимка: CC0

...
Не само бебетата обичат да заспиват на бял шум(снимка: CC0
Коментари Харесай

Белият шум се оказа голям бизнес в интернет


Не единствено бебетата обичат да заспиват на бял звук
(снимка: CC0 Public Domain)

Казват, че бебетата спят добре, когато слушат така наречен бял звук – отмерено бумтене или шумене. Затова някои съвременни родители приспиват новородените си под абсорбатора на печката, други – със сешоар, а трети ги возят в колите си и обикалят кварталите до пристъп. Има и възрастни хора, които се приспиват с бял звук. Защо не, мнозина от нас знаят какъв брой унасящо е да се возиш в рейс или трен. Но това, което надали подозирате, е какъв брой огромни облаги вършат някои мераклии, които записват и разгласяват в интернет записите си на бял звук!

Няма потребност от изключително изпитание или познание за производството на такива записи, споделя някогашен звуков дизайнер на Ameritz – един от уеб страниците, които зареждат Spotify с осъществявания на бял звук, пред. „ Нямате визия какъв брой време съм прекарал в запис на вентилатори (компютърни вентилатори, вентилатори на фурни, вентилатори на бюрото… всъщност всичко, което се сетите!) ”, споделя той.

Чрез своя бранд Peak Records компанията Ameritz зарежда Spotify със стотици записи, озаглавени White Noise Baby Sleep – бял звук за приспиване на бебета, или пък Relaxing Music Therapy – релаксираща музикална терапия. И всичко това е безусловно монотонен звук.

Изглежда, че в аудиоплатформата има същински апетит за сходен жанр „ музика ”. Някои от страниците на „ изпълнителите ” доближават стотици хиляди до милиони потоци всеки ден. И защото Spotify заплаща към третинка пени за всеки поток, приходите на няколко от тези топ „ реализатори ” могат да бъдат оценени на над 1 милион $ годишно – за всеки от тях.

Въпреки че вътрешните правила на Spotify от 2017 година не разрешават потреблението на SEO термините за заглавия на „ осъществяванията ” или самите „ реализатори ”, Ameritz продължава да бълва планове, богати на словосъчетания като „ музика за прелестен сън ”. Често пъти тези словосъчетания се явяват при доста обособени осъществявания в най-различни вариации, още веднъж и още веднъж. В последна сметка се образува самобитен „ спам ” – голям брой записи, маркирани с „ сънлив звук ”, „ музика за сън ” и други сходни.

Споменатата компания е единствено една от многото, които разгласяват шумове на съскане и бумтене, усъвършенствани за търсачките. Така тези компании вършат много бързи пари. Внимателният взор на страниците за „ релаксираща музика ” разкрива, че има компании, напълно отдадени на практиката – от дребни предприемачески предприятия като Lullify до огромни „ звукозаписни компании ”, в които работят десетки хора.
още по тематиката
Трудно е да се проследят и разпознават тези спамери в платформи като Spotify. Въпросните „ реализатори ” нямат наличие отвън платформата. Просто казано, отвън Spotify те просто не съществуват. Освен това имат толкоз общи наименования – неща като като Nature Ambience, Smart Baby Lullaby или пък Binaural Beats Brain Waves Isochronic Tones Brain Wave Entrainment (това е същинско име).

Е, малко евентуално е някой да има авторски права върху сходни имена. Това разрешава на голям брой субекти да употребяват сходни наименования. Те пускат своята „ музика ” в стрийминг услугите, без да се опасяват, че могат да извършат нарушаване на законодателството.

Важно е положителното SEO, а не музикалното качество. В своите насоки от 2017 година Spotify да вземем за пример е регламентирала, че „ SEO термини като Коледни шлагери, Музика за сън, Музика за централизация и други не би трябвало да се употребяват ” за имена на изпълнителите или на самите им осъществявания. Но какво от това – те не престават да се употребяват. Кой може да ги спре?

Страници от рода на White Noise Baby Sleep, Rain Sounds или Deep Sleep Music Collective постоянно надвишават 1 милион потока дневно за 2020 година Те събират толкоз доста слушания и гледания, колкото и огромни музикални реализатори и звезди. Броят на възпроизвежданията на тези записи се мери с шестцифрени цифри.

Информацията за авторските права над сходни записи рядко може да ни води до някоя сериозна звукозаписна компания, която да има фактически обществено наличие от някакъв тип. Повечето албуми с бял звук в Spotify се разгласяват под съмнително идентични имена на компании, които може даже да не  съществуват – от вида на „ Студио Ритъмът на живота ”, „ Музикални моменти ” или „ Umbrella Records ”.

Голямото майсторство, на което сходни марки разчитат, не е в правенето на качествена музика. Не е даже в техническото умеене за правене на звукозапис. Майсторлъкът е в това да се поддържат техните албуми на челните позиции в страниците с оферти към потребителите. Така те са най-видими. Стремят се да наподобяват като „ най-новото ”, „ най-предпочитаното ”, „ най-якото ” нещо в листата с предложения.

И въпреки всичко, доколкото някои от въпросните компании могат да бъдат открити, става известно, вършат положителни облаги от активността си. Според уеб страницата на Ameritz, сега в компанията работят 30 души и се твърди, че триумфът ѝ доближава до „ над 50 милиона потока на месец ”. Сметнато в пари, това е много добра сума за записи на бумтене и шумене, нали?

Твърди се, че водещите три марката за записи на бял звук в Spotify съумяват да отброят по над един милион потока дневно – което прави по към 3000 $ дневно. Следователно те съумяват да си генерират по над 1 милион $ годишно. Не е неприятна сума за записи на бумтене, нали?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР