не са описани твърденията на бившето правителство, че български публични

...
не са описани твърденията на бившето правителство, че български публични
Коментари Харесай

В годишния доклад на ДАНС няма данни за журналисти и политици, получавали 4000 лв. на месец от Русия, както твърдеше Лена Бориславова

не са разказани изказванията на бившето държавно управление, че български обществени фигури, измежду които и политици, получават по 4000 лева месечно, с цел да служат на Москва. 
България продължава да е обект на систематичен разследващ интерес. Това сочи отчет на Държавната организация " Национална сигурност "  за предходната година, съобщи БНР.

ДАНС показва, че е била пресечена активността на група българи, развивали шпионска активност в изгода Русия, както и на съветски жители, свързани с съветските специфични служби. 
" За противопоставяне на опцията от навлизане у нас на терористи ДАНС прави инспекции в денонощен режим на сигнали на граничните управляващи за съвпадане със основаните профили в създадената система за идентификация на пътуващи задгранични бойци. През 2021 година са осъществени 6208 такива инспекции, вследствие на което не е позволено прекосяването през наша територия на лица от тази рискова категория ", излиза наяве от оповестения отчет. 
" Като част от Европейски Съюз и НАТО, страната ни остава обект на систематичен разследващ интерес. През 2021 година той е ориентиран главно към: политиката и уговорките на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфичност на обособени двустранни отношения; настоящите процеси в бранш „ Сигурност “, в това число превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, изключително в подтекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и обществената сфера; процеси и настроения в обособени общности в България; настоящото положение на българските общности зад граница и други ", сочи отчетът на ДАНС. 

Като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и заканите от активността на непознати специфични служби през 2021 година могат да бъдат посочени: 

- секване активността на група български жители, целеустремено и умишлено сложили се в услуга на Руската федерация, с цел да ѝ служат, като шпиони. По случая са арестувани пет лица. От Прокуратурата на Република България са повдигнати обвинявания в границите на формирани досъдебни производства по член 109 по отношение на член 104, алинея 1 от Наказателния кодекс (НК). Във връзка с този случай от Министерството на външните работи на България са оповестени за persona non grata двама съветски дипломати; 

- секване активността на територията на Република България на съветски жители, съпричастни към активността на съветските специфични служби. По случая от прокуратурата на Република България е формирано досъдебно произвеждане по член 108а от Наказателен кодекс („ тероризъм “), в подтекста на което от Министерството на външните работи на България за persona non grata е разгласен един съветски дипломат; 

- секване активността на български жител, сложил се в услуга на непозната специфична работа. Прокуратурата на Република България е образувала досъдебно произвеждане по член 105, алинея 1 от Наказателен кодекс („ шпионство “); 

- включване в масива с нежелани на територията на Република България чужденци (чл. 21а, алинея 1 от Закона за чужденците в Република България по отношение на член 1, алинея 1, т. 1) на 1 непознат жител със възбрана за влизане в страната ни за период от 10 години заради активност, създаваща опасност за анационалната сигурност. 

В отчета се регистрира и трикратно повишаване на миграционният напън към България спрямо година по-рано. 

Докладът за активността на ДАНС към този момент е утвърден от държавното управление и 

 
Източник: БНР
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР