Не просто зелен чай, а истинско изкуство – матча. Наричат

...
Не просто зелен чай, а истинско изкуство – матча. Наричат
Коментари Харесай

Матча – най-силният антиоксидант в света, ето как да си го приготвите

Не просто зелен чай, а същинско изкуство – матча. Наричат го невероятната напитка и най-силният антиоксидант в света. Разберете за какво и не пропускайте да опитате.

Този чай е употребен в продължение на епохи от дзен будистите. Още през 11-ти век е именуван същинско знамение на природата. В дословен превод матча значи „ чай на прах”. Това е японски специфичен вид зелен чай (Camellia sinensis), при развъждането на който чаените растения се държат на мрачно, директно преди набирането им. Така в тях се концентрира повече L-теанин и кофеин, хлорофил. След брането на чая, листата се смилат на тънък прахуляк – тенча.

Матча се слави с обстоятелството, че една чаша от него се равнява на полезността на 10 чаши елементарен зелен чай.

При подготвяне на естествен зелен чай, множеството от потребните съставки се губят при запарката. При матчата се възползваме в оптималната степен от здравословните изгоди. Тя се прави, като се пресява още един път тенчата и още по-финият прахуляк се смесва с гореща, само че не вряла вода. Резултатът е гъста напитка с млечно зелен цвят, която постоянно взе участие в китайската и японската чайна гала.

Зеленият чай матча се слави със наличието си на полифенол, наименуван EGCG, който ускорява метаболизма и даже се твърди, че забавя растежа на раковите кафези. В наличието му намират място още: най-важните антиоксиданти и полифеноли, високи равнища на протеин, диетични фибри, както и доста ниско наличие на мазнини и натрий.

Матча съдържа над 130 пъти повече антиоксиданти от елементарния зелен чай, което споделя съвсем всичко за него. Любопитното тук е, че този чай има към 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и към 17 пъти повече от боровинките. В състава му влиза доста по-голямо количество L-теанин, в сравнение с в елементарния зелен чай. L-теанинът в действителност е аминокиселина, която успокоява нервната система. Поради тази причина матча е изключително потребен при проблеми с концентрацията.

Как да си го приготвите четете в най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР