Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното

...
Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното
Коментари Харесай

Георги Гьоков от БСП: Акцията на Бойко Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР

 Не подлагам на подозрение и не оборвам нуждата от незабавното придобиване на ваксини против COVID-19. Тази неотложност обаче бе мигновено осребрена от страна на държавното управление с послушната помощ на здравните управляващи. Правителството реши България, наред с останалите страни членки на Европейски Съюз, да стане донор в инициирания от Европейската комисия фонд за битка с Covid-19 и да взе участие в този извънредно комплициран, динамичен и безценен развой по придобиване на ваксини.

България заплати сума, надхвърляща половин милиард лв. в границите на общата европейска самодейност за произвеждане и доставка на бъдещи ваксини против Covid-19. Срещу тези пари би трябвало да получим 12-13 милиона ваксини.

Много хора ще кажат, че това е обикновено, други - че не е. Смятам, че методът за придобиване на ваксини от страна на българската страна трябваше да е различен.

Провалената имунизацията класира Борисов като най-слабият министър председател в Европа, поради невъзможността му да ръководи здравната рецесия.

Акцията на премиера Бойко Борисов може да се дефинира като див популизъм и реплика на спешен ПР.

В края на предходната година зададох на министъра на опазването на здравето въпроси:

-Обсъждани ли са в границите на българското държавно управление и българските здравни управляващи и отвън тях, благоприятни условия да бъде основана българска ваксина срещу Covid-19?

-Водени ли са договаряния от страна на българското държавно управление и българските здравни управляващи (в това число и с останалите страни членки на ЕС), български научни колективи (или БАН) да бъдат целево финансирани от инициирания от Европейската комисия фонд за битка с Covid-19?

-Защо българското държавно управление не подкрепя целеустремено българска научна институция да сътвори български артикул в битката против ковид?

-На фона на големите средства, които ще се похарчат, разноските за имунизациите и в добавка към тях на останалите разноски за логистика и за предпазване, които се планува да надвишават половин милиард лв., можем ли да чакаме промени в позицията на българското държавно управление и на българските здравни управляващи по повод финансово подкрепяне за българска разработка?! Това би било целесъобразно от всякоя позиция, включително и морална.

Въпросите ми, несъмнено, останаха без разумни и стимулирани отговори. Като виждам по какъв начин държавното управление се провали с ръководството на здравната рецесия и по какъв начин Борисов се оказа некадърен да се оправи с имунизацията (наистина сме последни в Европа по контрактувани ваксини и % имунизирани, първи по смъртност). Как се вършим на забавни и не започваме договаряния за съветски и китайски ваксини, разбирам, че съм бил прав да желая различен метод при придобиване на ваксини.

От пресцентъра на Българска академия на науките узнавам, че е показана създаването на българската ваксина против Covid-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по галактическа технология и доста други разработки. Т.е. нашите учени от Българска академия на науките се оправят макар страната и отношението на ръководещите към българската просвета.

Гордея се, че по мое предложение и с единомислещо решение, Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “, още през март предходната година направи подаяние на Българска академия на науките (за науката и бъдещето) с убеденост в потенциала и опциите на българските учени за търсене и намиране на лекарство против ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР