“Не може да казва вицепремиерът Красимир Каракачанов, че циганите са

...
“Не може да казва вицепремиерът Красимир Каракачанов, че циганите са
Коментари Харесай

Семейство Каракачанови срещу Красимир Каракачанов

“Не може да споделя вицепремиерът Красимир Каракачанов, че ромите са станали нагли. Циганин съм. С какво съм безочлив? Че си заплащам всичко ли?” Това ме пита 40-годишният Стефан от старозагорския ромски квартал “Лозенец”. Показва ми по какъв начин на 16 януари е платил 22 лв. за вода и 160 лв. за ток. “Ако не ги заплащам, ще ми ги спрат. Как децата ми ще са без ярко и топло? “ Обяснява ми, че е мит, че ромите се облагодетелстват от страната и че са на обществени помощи. Малко са и хората на неговата възраст в квартала с повече от две деца.

Тези две момчета от Войводиново не са представителна извадка за циганския етнос . Защо по медиите демонстрират единствено неприятни неща? Защо ни ги втълпяват? Незаконни постройки има и в села, където няма роми ", възмущава се той. Не оправдава и не пази хората, построили къщите си без да се преценяват със законовите положения.
Родът на Стефан е прочут в старозагорското гето като Каракачановите . Прадедите му са пристигнали от турския град Текирдаг сред двете международни войни, разказвал дядо му, който като 6-7-годишно момче се изгубил, до момента в който събирал дърва с вуйна си. В гората го намерили каракачани и го прибрали, поради тази преживелица и ги назовават Каракачанови.
" Представата на обществото е, че ромът е човек с каруца и кон, само че не всички сме такива. Много малко хора в квартала към момента имат коне ", споделя Стефан. Какво е обяснението му за тази визия? " Все още продължаваме да сме в това проклинание неграмотността. Само образованието е метод за неговото превъзмогване ", безапелационен е домакинът ми, който е със приблизително обучение. Има тапия за приблизително професионално обучение, само че споделя, че като шивач мъчно ще изхранва фамилията си. Само кърпи чорапите им. Свири на китара и печели като музикант на свободна процедура - по сватби и заведения из цялата страна и в чужбина. Брат му Ангел Демирев е част от старозагорската рок група Perfect Stranger , известна освен в Града на липите.
Родителите им говорели на четиримата си синове и щерка си единствено на български език. А техните деца не приказват цигански. " Мама и баща ни демонстрираха, че с цел да има ромът позиция, да е някакъв плюс за обществото, основата е българският език ", споделя той. Според него като приказва на български от малко, детето мисли друго.
" Като пораснат, в случай че желаят да научат цигански. " Обяснява, че с Мария не пускат децата си във вътрешността в квартала. Това не е ли изолираност? " Изолация е, за която не скърбя. Това е самоизолация. Така сме решили ".
Мария се чуди, че към момента има българи, които заплашват децата си с репликата " Стой спокойно, че ще те дам на този ром! ". " Аз пък се чудя по какъв начин ром споделя на българин " гяур ". А даже не знае смисъла на думата ", добавя мъжът ѝ. Стефан ми изяснява, че 80% от циганския етнос в гетото са евангелисти, християни. " Как може християнин да каже на християнин нечестивец? ", възмущава се той.
Двамата са женени от 20 години. 14-годишната им щерка Деамира е осмокласничка в Търговската гимназия в Стара Загора, а синът им Харалампи е третокласник в музикалното учебно заведение, свири на кларинет. До 7-и клас Деа учи в Средно учебно заведение “Максим Горки”, само че с още едно дете от квартала влизат там с подкрепи. С въвеждането на районирането при записването в първи клас мъчно прокараната пътека за интеграция на ромските деца в учебни заведения отвън главното и междинното в “Лозенец” още веднъж е затворена.
Според Стефан казусът с интеграцията мъчно ще се реши. До 1989-а всеки в квартала имал работа, който не работел, го подигравали, че е несръчен. Но във военната брошура на татко му пишело, че е ром. “ Всички сме отговорни, че интеграцията не се случи. Голяма част от парите за нея потънаха и в джобовете на наши хора”, разсъждава на глас той.
“Проблем е и ценностната система, която потегля от семейството”, споделя той. Много роми споделят на децата си, че би трябвало да работят и да съумеят, с цел да забогатеят. “Това му е втълпено и той няма по какъв начин да разбере, че в случай че децата му учат, ще станат хора.” В учебни заведения и детски градини пък разделят децата, има си паралелки и групи за българи и други за роми и турци. “А сякаш се работи за интеграция… Главното е образованието. Ако не е образован, мястото на циганина е откъм гърба на боклукчийската кола, а на циганката - да мете на улицата”, разпалено изяснява той. И добавя, че като отидат с Мария в “Социално подпомагане” да подават документи за детски, “се намразвам, че съм ром. Повръща ми се. Отчайвам се. 15-годишна бременна и с малко дете, а не може да си напише името… Отвратително безмилостен съм в такива случаи ".
Има ли метод да се преодолее казусът с раждането на деца от деца и основаването на фамилии в ранна възраст? В една част от квартала това е преодоляно, изясняват Мария и Стефан. “Това обаче няма да ни направи равнопоставени на българите. Само образованието”, безапелационен е той и споделя, че му се желае един ден като влезе в аптека, един от четирима фармацевти да е ром или циганка .
Ще разрешат ли на щерка си да продължи да учи в университет, откакто няма да е покрай тях? “Няма проблем. Подкрепяме я, даже в случай че реши да иде да учи в Япония. Задължително би трябвало да учи след гимназията. Готов съм на всичко. Дори да греша по кошовете, единствено децата ми да учат ”, безапелационен е Стефан. С Мария се надяват, че за от ден на ден роми ще бъде значимо, като са основали деца, да ги изучат, с цел да могат да поемат пътя си в обществото и да се оправят с живота. И най-накрая да се отстрани от циганския етнос проклятието неначетеност.
Автор: Анжелина Велчева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР