Не е ясно как ще се разходват тези 600 млн.

...
Не е ясно как ще се разходват тези 600 млн.
Коментари Харесай

Мариян Събев: Не е ясно как ще се разходват тези 600 млн. лева от ЕК за охрана на границите ни

Не е ясно по какъв начин ще се разходват тези 600 млн. лв., които Европейска комисия ще даде главно за подсилване на границите на България

Това сподели пред БНР Мариян Събев, специалист в стратегия " Сигурност " на Центъра за проучване на демокрацията.

Той акцентира, че тези пари са нужни, тъй като потенциалът за съдействие единствено в границите на " Фронтекс " не доближава :

" Целта на тези средства е да ускори това съдействие ". 

Събев изрече убеденост, че в границите на година и половина ще се следи " възстановяване на общата среда ".

Според специалиста този пилотен план на Европейска комисия и Министерство на вътрешните работи демонстрира  непознаване и неприемане на същинския проблем, който стои пред нас:

" Налице са огромен брой противозаконни мигранти , нелегално пребиваващи в страната. Те не дават отговор на 40% нарастване ( и гл. секретар на Министерство на вътрешните работи показаха този % в разнообразни изявленията - б.р.) ".   

Мариян Събев заяви данни от сравнителна статистика за първите два месеца на 2023 година по отношение на същите месеци на предходната година:

" По данните от февруари нарастването на мигрантския напън се е нараснал с 2,5% по отношение на януари. А по отношение на предходната година, заловените мигранти са съвсем на половина за тези месеци ".

По думите му предпочитано би трябвало да бъде залавянето на мигрантите още на границата с Турция :

" Най-голяма част са арестувани в страната, по-късно са тези, които са арестувани на границата със Сърбия, и минимум са хванатите на турската граница, а там би трябвало да е целта.... Съществен проблем е, че голяма част от хората, които влизат нелегално в страната, не желаят да бъдат регистрирани въобще в България. Тази реактивност на Европейска комисия да изсипе едни пари по границата ще реши някаква част от казуса , само че генерално страните от Европейски Съюз, не Комисията, би трябвало да се спогодят по какъв начин да приемем и да интегрираме тези хора от други страни, които желаят да живеят в Европейски Съюз ".

Интервюто на Георги Марков с Мариян Събев в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.

По обявата работи: Наталия Кръстева БНР подкасти: Поколението Z BNR 2023 Podcast Поколението Z
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР