Не е вярно, че пътностроителните фирми са свалили правителството на

...
Не е вярно, че пътностроителните фирми са свалили правителството на
Коментари Харесай

Камарата на строителите: ПП използва бранша в своите политически игри, 1000 фирми са пред фалит

" Не е правилно, че пътностроителните компании са свалили държавното управление на смяната. Проблемът с тези компании е единствено върхът на айсберга. Политическата рецесия и ръководството на смяната се отразиха извънредно отрицателно върху строителния бранш... Политическото управление на Политическа партия употребява строителния отрасъл в своите политически игри ".
Прочетете още
Това сподели пред БНР Валентин Николов, изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България.

И уточни, че общият размер на строителната продукция за четвъртото тримесечие на предходната година и за първото тримесечие на тази година, отвеян към съответния предходен интервал, е със спад от 40%.

" Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния бранш и това не е епизодично, а систематичен проблем, който неизбежно ще се отрази върху стопанската система на страната. Има съществено понижаване на заетите в бранша, има банкрути на компании. Средномесечно от регистъра на строителните компании ни отпадат по към стотина компании, а това е доста на фона на 6500 компании, вписани в него. До края на годината към 1200-1300 компании могат да прекратят своята активност ".

По думите на Николов решението за преизчисляване на сумите, по които са подписани договорите за поръчки, при сериозна инфлация е вярно, само че закъсняло.

" България е единствената страна, която няма методика за индексация на строителните контракти ".

Той съобщи, че Кирил Петков и Асен Василев не са се вслушвали в експертното мнение на хората в екипа си.

В предаването " Неделя 150 " Валентин Николов счита, че след решение на Конституционния съд служебният кабинет може да подпише документи за погашение на парите на пътните компании:

" Колегите няма да оставят страната без пътно поддържане, без снегопочиставне, защото това е обвързвано с живота на хората, с стопанската система, с националната сигурност ".

Изпълнителният шеф на Камарата на строителите в България заключи, че в последните 20 години у нас се е създадела национална строителна промишленост:

" През предходната година 95% от строителния размер е осъществен от български строителни компании. Това е триумф, реализиран без рестрикции на непознатите компании, а въз основата на конкуренцията. Този триумф постигнахме със взаимните старания на политици, строители, специалисти. Този индикатор е най-голям за всички страни от Централна и Източна Европа. Това е опция за нашето общество в такива спешни моменти ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР