Не бива да мислим, че най-големите бизнесмени винаги вземат съвършено

...
Не бива да мислим, че най-големите бизнесмени винаги вземат съвършено
Коментари Харесай

Богатите също плачат: Големи финансови грешки на най-успелите хора

Не бива да мислим, че най-големите предприемачи постоянно вземат напълно точните решения, опирайки се своите познания, опит и инстинкт. И това им подсигурява огромен и непрестанен напредък.

Даже и най-успешните и богатите и хора в света са правили финансови и житейски неточности, само че те не се тормозят да си ги признаят и да приказват за тях. И може би в това е ключът да се поучим от грешките си и да вървим напред.

Разказваме за 7 международно известни милиардери, които се позволили съществени неточности в живота си, само че това не им е попречило да реализират забележителни професионални и финансови резултати.

Уорън Бъфет

На Уорън Бъфет се възхищават всички, основаната от него капиталова Berkshire Hathaway е образец за бизнес триумф големи. Не инцидентно е считан за едни от най-големите финансови вложители в историята, именуван справедливо " Мъдрецът от Омаха ".

Но в самото начало на своята кариера той взема безогледно решение, което му коства голяма сума пари.

През 1960 година Бъфет купува акции на текстилната компания Berkshire Hathaway, а по-късно ги продава на самата нея, с цел да осъществя не огромна облага. След като шефът на Berkshire Hathaway желае да понижи каузи си в компанията, Бъфет взема решение да поправи предходна си неточност и купува контролния пакет.

В резултатна това, както той самичък по-късно признава, му е се постанова да се занимава с текстилен бизнес, който се е намирал в плачевно положение. И в този момент той счита, че пазаруването на тази компания е била " неточност за $200 милиарда ".

Бил Гейтс

През 1997 година ИТ компанията Apple е демонстрирала не напълно положителни резултати, и нейният провал е бил не просто съмнение, а напълно действителна възможност.

Въпреки това Бил Гейтс влага $150 милиона в своя съперник, който се задължил да дава програмно обезпечаване за компютрите, създавани от компанията на Гейтс.

В това време тази стъпка била стратегически значима. Но мнозина считат, че е била огромна неточност на Гейтс, тъй като Стив Джобс освен предотвратил краха на Apple, само че и направил компанията преобладаваща на пазара, изключително при мобилните телефони.

И до момента доста хора си задават въпроса, какво щеше да стане с Apple, в случай че Бил Гейтс не бе направил тази избавителна за нея инвестиция.

Джеф Безос

Тази година Джеф Безос е твърдо водач на най-богатите хора в света със положение от $150 милиарда.

Но той самичък си признава, че през 2014 година неговия блян към опити едвам не е довел Amazon до банкрут, защото команията изгубила прекалено много пари.

" Аз направих неточности, които безусловно костваха на Amazon.com милиарди $ ", съобщи преди време Безос в изявление.

Преоценката на тези грешките била прекомерно мъчителна за него, признава Безос. Един от най-големите мотиви за жалост стана Fire Phone, който не се продаваше добре на пазар и поради този несполучлив артикул компанията се наложи да отпише $170 милиона.

Опра Уинфри

После няколко десетилетия забележителна работа в малкия екран

Опра Уинфри е могла просто да се отдръпна на богата и засужена помивка, дружно края на The Oprah Winfrey Show.

Но вместо това тя решила да пусне собствен личен ефирен канал през 2011 година.

Но още през цялото време OWN се сблъскал със съществени трудности. И Опра била принудена да признае, че в случай че е знаела, какъв брой комплицирано ще бъде това начинание, тя би се заела с нещо друго. И споделя, че в случай че би трябвало да напише книга за своя план би я озаглавила " 101 неточности ".

Това бизнес начинание и коства загуби за съвсем 330 милиона $, Опра получава нервозен срив. Но в края на краищата съумява да реализира триумф.

Ричард Брансън

Ричард Брансън, основател на бизнес империята Virgin Group, много постоянно и намерено споделя в своя блог за грешките, които е правил.

Той написа, че всеки крах е обичано нещо за всеки бизнесмен и той не прави изключение в това отношение. Но Брансън споделя уверено, че се е научил доста от своите неточности.

Например, като неговата марка безалкохолна напитка Virgin Cola, съперник на Coca-Cola, която доближава до едвам 0,5% пазарен дял и по-късно просто изчезва.

Лилиан Бетанкур

Собственичката на френската козметична империя L " Oréal, която умря предходната година на 94 година, бе най-богатата жена в света.

Смята се че тя се среща с Франсоа-Мари Бание, френски публицист художник и фотограф на звезди през 1987 година, когато я снима за списание Égoïste. В идващите години Бетанкур и Бание стават положителни другари, като тя става негов покровител, правейки му разнообразни дарове на сума 1,3 милиарда евро. Те включват две полици за застраховки живот по над 250 млн.- евро всяка, картини от известни художници за над 20 милиона евро.

През декември 2007 година дъщерята на милиардерката подава иск против Бание, обвинявайки го в корист с физическа и психическа уязвимост за персонална полза. Отделът за битка с финансовите закононарушения на френската полиция провежда следствие и взема решение да внесе делото в съда през септември 2009 година. Следват няколко отлагания на делото поради отвод на Бетанкур да бъде освидетелствано нейното психическо положение.

В последна сметка през 2011 година френският съд позволява на Франсоаз и синовете й да пазят ползите на старата Бетанкур и фамилията.

Джордж Сорос

Известният финансист Джордж Сорос е същински гуру на вложенията за мнозина. Чрез фонда си Soros Fund Management той завоюва милиарди долари.

Но преди няколко години Сорос направи неточност, като вложи 500 милиона $ във фонда Quantum Partners, който се ръководи от различен прочут вложител - Бил Грос.

Първоначално Сорос има вяра изцяло на Грос, считан за легенда в своята област, само че когато фондът стартира да търпи съществени загуби, неговата религия се изпарява.

По-малко от година след влагането на парите, затвърждавайки неналичието на доверие във, затвърждавайки неналичието на доверие във фонда на Грос, Сорос ги изтегля, което става сериозен удар за Quantum Partners. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР