– Г-н Ерменков, каква е вашата оценка за хода на

...
– Г-н Ерменков, каква е вашата оценка за хода на
Коментари Харесай

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

– Г-н Ерменков, каква е вашата оценка за хода на договарянията в бранш " Енергетика "?

– Такъв метод към образуване на държавно управление не е имало в най-новата ни история. Обстановката в страната е такава, че сме длъжни да вършим това, което би трябвало. Да търсим рационалните решения и взаимни отстъпки по това, което може да бъде непреодолимо в позициите сред четирите партии. Така би трябвало да се стиковат позициите, че новото държавно управление да има по-дълъг небосвод, а не четири-пет месеца, както ни вещаят всевъзможни анализатори. Бъдещето ще покаже, несъмнено. Доста обрани бяха сътрудниците, нямаше екстремизъм в техните тези.

Но това, което сплотява всички ни, е, че би трябвало да има нулева приемливост към корупцията – в региона на публичните поръчки, енергийна борса, ценообразуване на енергийните източници. Второто, което сплоти позициите ни, е, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения в поддръжка на елементарния човек и най-уязвимите пластове от популацията, с цел да могат да понесат скока на цените на енергоносителите. Това при положение, в случай че Комисията по енергийно и водно контролиране реши, че тяхното повдигане е неизбежно от 1 януари 2022 година Не е моя работа да се меся в решенията на регулатора, по тази причина споделям " в случай че ". Моето персонално мнение е, че има запаси това да не се случи.

– Приеха ли предложенията на Българска социалистическа партия?

– Да, всички оферти на Българска социалистическа партия бяха признати. Единственото, което не беше признато, е намаляването на Данък добавена стойност на 9% за енергоносителите. Радвам се, че постигнахме консенсус по ограниченията против ценовия потрес, който чакаме от началото на идната година да удари живеещите към границите на бедността. На тях ще им бъдат обезпечени по 200 кВтч месечно на домакинство на процедура гратис. Решихме, че ще проучим опциите да отложим влизането на битовите консуматори на свободния пазар от 1 януари 2022 година, т.е. да си останат на контролирания. Трябва да убедим Европейска комисия, че това е належащо. Другото, което взехме решение, е учебните заведения, читалищата, лечебните заведения, обществените и старческите домове да се върнат на контролирания пазар на ток от 1 януари. А разликата в цените до тогава да бъде обезщетена от държавния бюджет, с цел да могат да си платят сметките за ток. Още една мярка – да не се изключва токът на домакинство, което има две неплатени сметки, и да се търсят способи за разсрочването им във времето. Принципът на сметките за парно: изплаща се една избрана сума през целия отоплителен сезон, а след това получавате изравнителна сметка. През зимата сметките са по-високи и по този начин ще избегнем внезапния удар от високи цени върху хората. В тази рецесия всеки може да остане без работа и без пари. Нужни са и законови промени за търговията с ток.

КЕВР дружно с Министерството на финансите ще разиска опциите за прогресивно данъчно облагане на свръхпечалбите, които се осъществят от търговци и производители на сила. Подчертавам – освен държавните. Да не става както нормално – всички викат на ура " Либерализация! ", а най-после страната би трябвало да заплати сметката. Така че съм оптимист. Когато се задълбаем в конкретиката по какъв начин да се случат тези ограничения, несъмнено ще има разногласия. Но с цел да съществува енергетика в полза на хората и бизнеса, би трябвало да ги решим градивно, с цел да не стане противоположното – ползите в енергетиката да са за сметка на хората.

– Ще има ли промени в разпоредбите на енергийната борса?

– Обмислят се промени в работата на БНЕБ. Трябва да се подписват дълготрайни контракти с потребителите, с цел да се избегнат внезапните флуктуации в цените, каквито следим от лятото насам. Пазарът " ден напред " е хубаво да остане, само че без да бъде водещ. За да спре износът на евтина сила, би трябвало да се търсят благоприятни условия за ограничението му, в случаите когато това заплашва енергийния баланс на страната. Затова започнах с това, което ни сплотява – битката с корупцията. Всички изкривявания на енергийния пазар са вследствие на корупция, от които някой се облагодетелства за сметка на всички нас. Става въпрос най-често за търговия с информация, която дава преимущество на търговете за ток. Търговията с ток би трябвало да бъде в полза на обществото.

– Ще има ли нови нуклеарни мощности?

– Да, имаме консенсус по този въпрос. Но тъй като сме партия, която търси решенията, записахме, че типът, площадката, видът реактори ще бъдат избрани от самостоятелна експертна оценка. Няма по какъв начин на такива договаряния категорично да се упорства – ще бъде " Козлодуй – 7 " или ще бъде АЕЦ " Белене ". Но категорично настоявахме и другите се съгласиха, че АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да се развива, а не да се затваря. Единствените страни, които са " зелени " в скалата на въглеродно-емисионното произвеждане на сила, са тези с нуклеарна енергетика. Например Франция, където работят 57 нуклеарни реактора, а неотдавна страната разгласи амбициозна нуклеарна стратегия за градеж на 8 нови блока. Другите " зелени " страни са Швеция, Норвегия и Исландия, тъй като там има мощно развъртян ВЕИ бранш. Това се дължи на характерните условия на Севера, където духат непрекъснати непрекъснати ветрове и има вода в обилие за хидроенергетиката. В Исландия пък има характерни благоприятни условия за геотермална енергетика – поради близостта на магмата до повърхността на острова. Забележете обаче, че Полша, която има най-евтин ток в този момент от кафявата си енергетика, има поръчка за градеж на нуклеарни централи. В Брюксел към този момент обмислят най-сетне да разгласят нуклеарната енергетика за зелена. Защото има нула излъчвания на въглероден диоксид, а радиоактивният боклук от един реактор е 60 куб. м на година и се съхранява с най-висока сигурност за популацията. Същото решение се чака и за газа, макар че там има излъчвания, само че са несравнимо по-малки от излъчванията на " кафявата " сила.

– Все отново, десните договарящи нямаха ли някакви обструкции за АЕЦ " Белене "?

– Да, бяха записали: да се спре финансирането на АЕЦ " Белене " ; да се премисли потреблението на площадката за други цели; да се приключи планът АЕЦ " Белене ". Водейки договарянията, им споделих: " Вижте, сътрудници, тактично не загатваме думата Белене, тъй като знаем, че ви нервира. Но вие махнете крайните тези от програмата си, тъй като това предопределя бъдещето на нуклеарната енергетика и ще попречи на бъдещата самостоятелна оценка. " И те ги махнаха. Сега, в случай че погледнете това, което съгласувахме, там няма нищо за градежа на Втора атомна, само че и няма нищо против нея. Пише единствено, че ще има експертна оценка и въз основа на нея ще бъдат решени типът и мястото на новите реактори.

– Какви са решенията по " зелената договорка "?

– Обединихме се към тезата, че би трябвало да се направи проверка на " зелената договорка ", с цел да се реализира политически консенсус към нейните условия. Основание за това е събитието, че страните в Европа са с друга география, стопанска система, друга историческа даденост на тяхната енергетика. Няма по какъв начин с универсални решения да се вземат решение характерните проблеми на всяка страна. Затова е нужен самостоятелен метод. Особено за живота на въглищните централи и методите за прекосяване към производства с ниски равнища на въглеродни излъчвания. Другото, за което настояхме, е да се предоговорят изискванията по " Третия енергиен пакет " и неговото въздействие върху цените на енергетика в цяла Европа.

– Моля да се спрем по-подробно на този въпрос, тъй като за всички ни това бе енергийна тесла.

– Да. Особено що се касае до цените на газа. Навремето, когато викаха " Дайте да либерализираме цената на газа и да минаваме към спотови контракти ", не са си и представяли до какви стойности ще стигне през днешния ден горивото. В същото време в този момент някои се хвалят, че сме договорили на ниска цена азерски газ. Ами, да – на ниска цена е! Защото цената му е изчислена по онази формула, по която купувахме газ от " Газпром ". Така че при тази либерализация в изискванията на естествени монополи цената при спотови контракти няма по какъв начин да бъде същата. В Европа има схващане, че би трябвало да се предоговорят някои от изискванията на " зелената договорка " и разпоредбите за търговия, тъй като по този начин както вървим напред, без доста мисъл, цялата енергетика на Европа ще пострада.

Със съкращения от изявление в предаването " Студио Икономика ", БСТВ, 25.11.2021 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР