НЧ „Развитие 1903“ отбеляза за четиридесети път традиционния празник на

...
НЧ „Развитие 1903“ отбеляза за четиридесети път традиционния празник на
Коментари Харесай

Представиха носии на над 200 години и кулинарни изкушения в оряховското село Остров /снимки/

НЧ „ Развитие 1903 “ означи за четиридесети път обичайния празник на националната носия в оряховското село Остров – Атанасовден.
Гости на празника бяха кметове от обитаемоте места – Лесковец – Галина Светозарова, Горни Вадин – Елена Максимова, Долни Вадин – Иван Спасов, Галово – Николай Николов, общ. Съветник Веселина Атанасова както и кметът на с. Остров Ирена Станкулова.
В кулинарната галерия за обичайни ястия взеха присъединяване доброволци и самодейци от читалищата на Оряхово, с. Търнава, с. Галово, с. Лесковец, с. Остров и представители на съветската общественост в селото – Татяна Тотова и Наталия Демиденко-Филипова.
В дефилето на национални дрехи се показаха носии от разнообразни райони на страната – достоверни, някои от които на възраст сред 100 и двеста години, както и реплики на истински носии. Участие взеха представители на Оряхово и селата Горни и Долни Вадин, Крушовене, Оходен, Лесковец и Остров.
В музикалната стратегия взеха присъединяване певчески групи, дуети и самостоятелни реализатори от обитаемоте места – Оряхово, Борован, Крушовене, Оходен, Селановци, Търнава, Малорад, Горни Вадин, Долни Вадин и Остров. ТГ „ Релакс “ при НЧ „ Развитие 1903 “ с. Остров поздрави всички присъстващи с две игриви хорá: чичово и ситно влашко.
Бяха опитани вкусни ястия, а присъстващите се любуваха на красиви дрехи и се заредиа с позитивни страсти от музикалните осъществявания.
"Всички участници бяха наградени с ръчно направени дарове и грамоти за труда и уважението към нас.
Целият празник бе един апотеоз на българския фолклор. В него е събрана философията на нашия народ, това е нашата история, това е България. Важно е да съхраняваме традициите си, тъй като това е, което постоянно ще ни пази и сплотява като нация! За нас бе чест и наслаждение, че бяхме дружно на нашия празник! Благодарим от сърце! “, споделя секретарят на локалното читалище Анелия Бенкина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР