“Здравето не е продукт, с който може да се търгува”.

...
“Здравето не е продукт, с който може да се търгува”.
Коментари Харесай

БСП предлага спешни мерки за спасяване на здравеопазването в България


“Здравето не е артикул, с който може да се търгува”. Когато ние от Българска социалистическа партия алармирахме за това, никой от ръководещите не ни обръщаше внимание. Сега всички плащаме за това безхаберно, даже незаконно ръководство на българското опазване на здравето: не доближават места в лечебните заведения, а даже в огромна част от незакритите здравни заведения няма условия - техника и медицински личен състав, за съответен отпор на болестта, с която се борим”. Това съобщи Явор Божанков, лидер на листата на “БСП за България” във Великотърновския изборен регион. „ Дори сега - при третия парламентарен избор в страната за тази година, Българска социалистическа партия продължава да е единствената политическа мощ с ясна и съответна стратегия. Разумни решения, които можем да осъществим, пък са залегнали в проекта за първите 100 дни управление”, сподели той.

Сред незабавните ограничения “срещу бездействието” в изискванията на Коронавирус рецесия, Българска социалистическа партия предлага да бъде изработен незабавен разбор на аргументите за високата смъртност от вируса измежду популацията (населени места, обществен статус, учебен ценз, обезпеченост с лекари и инсталация и т.нат.).

“За нас имунизирането е непринуден избор, само че ще проведем насърчителна акция за имунизиране против COVID-19”, изясни Божанков. Според екпертите на левицата е значимо да бъде засилена ролята на персоналните лекари в акцията по наблюдаване, лекуване и имунизиране при COVID-19.

Планът за първите 100 дни планува и преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните райони на страната.

Краткосрочните ограничения засягат и поддръжката за дребния бизнес по време на рецесия. Те включват бързо погашение, най-късно до края на 2021г., на безвъзмездната финансова помощ по утвърдените планове за помощи за дребния и междинен бизнес, декларирани още през 2020 година по отношение на пандемията от Covid-19. А също и ускорение на процеса по наддоговаряне по процедурата за поддръжка за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19.

Социалистите упорстват българското държавно управление да поддържа предлагането на Европейската комисия за удължение на Временната рамка за държавни помощи до 30 юни 2022 година

Според Българска социалистическа партия в помощ на бизнеса ще е и повдигането на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хил.лв на 100 хиляди лева

Новият модел за българското опазване на здравето, предлаган от Българска социалистическа партия, включва унищожаване на комерсиалния статут на държавните, университетските и общинските лечебни заведения и въвеждане на електронно персонално здравно досие и електронна здравна карта, сплотяващо цялата информация (клинична, здравна и финансова) за даден пациент във всеки стадий от живота му.

В рамките на дълготрайните ограничения Българска социалистическа партия упорства и за основаване на информативен портал, предоставящ информация в действително време за наличните лекарствени артикули и медицински произведения по местонахождение и цени, в помощ на пациентите и на медицинските експерти.

Социалистите не отстъпват и от настояването си за въвеждане в законовите правила на понятието „ предпазено лечебно заведение “ ‒ за такива в отдалечените и планинските региони.

Решителни дейности предлага левицата и против хроничния дефицит на медицински фрагменти. За задачата би трябвало да бъде призната Наредба за образуване на работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения, гарантираща почтени базови заплати за всички, ангажирани в системата на опазването на здравето. Само по този начин ще бъде реализирано действително остойностяване на труда, обвързано с резултати, качество, подготовка и опит.

“За да не се отсрочват интервенции заради липса на анестезиолози и да се закриват отделения заради дефицит на педиатри, предлагаме страната да финансира специализации в чужбина в области на медицината с високо публичен отзив и за специалности, в които страната има непълен потенциал, против ангажимент за работа в държавните лечебни заведения най-малко 5 години”, изясни Явор Божанков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР