- Защо се стигна дотам, че при всеки започнат ремонт

...
- Защо се стигна дотам, че при всеки започнат ремонт
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Докато строители и надзорници са ортаци, ще и...

- Защо се стигна до такава степен, че при всеки стартират ремонт хората стартират да се съмняват в осъществяването му, подозирайки някаква спекулация?

- Защото институциите, които би трябвало да реализират надзор, в тази ситуация строителният контрол, е директно подвластен от строителните компании. Така се узаконяват тези противозаконни дейности по нашите пътища. Затова би трябвало да подходим друго и да допуснем извънсистемния надзор, т.е. избрани неправителствени организации, които разполагат с потенциал и опит в тази сфера, да могат законно да реализират подобен контрол, който да има последици. Ако ги няма медиите, никой няма да обърне внимание на този отчет, който направихме. Седмица преди да го обявим обществено, ние го изпратихме на Министерство на регионалното развитие. Обаче реакция няма. Когато се появят неуместни въпроси от медиите, тогава ще се излезе и ще се реагира. Иначе за тях това, което ги караме да правят, е просто досадно обвързване. Както постоянно, се реагира след дъжд качулка.

.........

Ако не бъдат проектирани локалите на Околовръстното, няма смисъл сега да се сменя асфалтът

Служебното държавно управление сподели какъв брой неприятно се строи, само че не направи нищо

........

- Г-н Милчев, одитът на Института на пътна сигурност на ремонтирания сектор от Околовръстното шосе на Пловдив откри, че той е рисков. Защо?

- Пътят е с висок риск за настъпването на тежки пътнотранспортни катастрофи. Това е заради неправилна организация на придвижването и сгрешен план. Има позволени неточности и от Общината, когато са давали разрешителните за прилагане, за градеж и за въвеждането на употреба на всички обекти в този регион. Оказва се, че тези обекти нямат вход и излаз към главния път. Те напълно нелегално влизат и излизат на главното шосе, където позволената скорост на придвижване е 90 км/ч. Има 32 нерегламентирани места, на които товарният трафик се включва в придвижването.

- Ще има ли обаче някакво следствие от откритите нередности на пътя?

- Ние сме неправителствена организация, чиято цел е главно да бъде коректив и да подтиква държавните институции да си правят работата. За нас е извънредно притеснително, че новото управление на АПИ към този момент близо две седмици мълчи по тематиката за Околовръстното. Този отчет е подписан от сертифициран инспектор. Те не могат да вземат по-различен отчет и който и да е инспектор, тъй като всички инспектори са учили по един и същи метод.

Тук въпросът е, че ние би трябвало всеки веднъж да го проверим, и когато има рискове за настъпването на тежки произшествия, те да бъдат отстранени. На Околовръстното беше осъществена инспекция по отношение на тежкия случай на Великден и по отношение на голям брой сигнали от жителите на Пловдив, свързани най-много с това, че не желаят да има мантинела. Представяте ли си,

хората да се подвигат на митинг и да вършат подписки за премахването на предпазни системи!

Това значи, че тези, които ръководят трафика, нямат никаква визия по какъв начин да го вършат. Обикновено хората желаят противоположното - сигурност, желаят да имат осветяване на пътя и всичко останало.

В съответния случай хората просто считат, че мантинелата им пречи. Тя не пречи, само че основава подправена действителност - от една страна, заблуждава ги, че те са подсигурени, а в идващия миг на над 30 места тази мантинела е безусловно голословно прекратена, с цел да могат нелегално да се включат в придвижването безчет коли от прилежащите територии.

- Шофьорите настояват, че по този начин сложени, мантинелите основават илюзията, че пътят е по-тесен.

- Това е от една страна, от друга, основава се усещането, че си подсигурен, че никой не може да изскочи от тази мантинела, а тя внезапно е прекратена. Няма никакви обозначения, че там има вход-изход или каквото и да било. Видяхме, че и отводняването не е направено.

Според мен решаването на проблемите на Пловдив и в частност на Околовръстното на парче ще доведат до повече проблеми, в сравнение с настоящето положение. Трябва цялостна идея и визия. Не може Габрово, един дребен град, да създадат целия обход - открай до дъно - за 90 милиона, а Пловдив, който е най-бързоразвиващият се стопански град в България, да вземат решение проблемите на парче. Отделно - желаеме да сложим един доста основен въпрос. В момента наши специалисти правят количествено-стойностна сметка на този ремонт.

До този миг констатациите ни са, че има завишение на цената

Ако правата от 7 километра коства 25 милиона, както се приказва в медиите, то завишаването е с 37%. Следващият въпрос, който желаеме да сложим, е във връзка отчета на Сметната палата, който установи, че договорите сред „ Автомагистрали “ и строителните компании са в нарушаване на главния контракт сред АПИ и „ Автомагистрали “.

Тогава за какво министърът до този миг не е подхванал дейности за преустановяване на контракти, които не се извършват и са в нарушаване. И най-важният въпрос: за какво задатъците, които са раздадени и не е свършено нищо по тях, не бъдат изискани назад? Не е задоволително единствено да обясняваме какъв брой неприятно се строи.

Въпросът е да се пристъпи към съответни дейности. Ние желаеме от новото държавно управление в действителност съответни дейности, с които нашите пари да бъдат обезпечени и предпазени или най-малкото да бъде изработен опит за това.

- Какво е най-разумно да се направи с Околовръстното шосе на Пловдив оттук насетне?

- Според мен е належащо първо планът за цялостното възобновяване на Околовръстното на Пловдив да бъде обществен, да го качат на уеб страницата и в действителност всички специалисти, даже жителите да го огледат и да го одобрят. Пътищата не се вършат за тези, които ги строят, а за хората. И те би трябвало да видят какво ще се прави за този път.

Нашето експертно мнение е, че в случай че не бъдат проектирани локалите, няма смисъл сега да се сменя асфалтът. Това са хвърлени пари напразно. Локалите са точно там, където да може да се влива придвижването от тази индустриална зона. В Пловдив там е обект до обект. Там влизат товарен трафик, смесват се другите типове потоци и това единствено по себе си изисква по-специфичен метод по ръководството на трафика.

- По ваши наблюдения и инспекции има ли други „ смъртоносни пътища “ в Пловдивско?

- За страдание, нямаме разговор с Община Пловдив. Дълги години градът и региона водеха статистиката по най-вече починали на пътя. В момента Пловдив е на четвърто място в страната по брой жертви в произшествия. В града обичайно има доста проблеми, свързани с сигурността.

Добрите специалисти са в частните компании. Слава богу, че има хора, които са извънредно доброжелателни към това, което се случва, и желаят да го трансформират. Абсолютно на непринуден принцип се включват в нашите отчети и в нашите мултидисциплинарни екипи, с цел да може в действителност да упражняваме този напън върху институциите да си правят работата.



Визитка

Инж. Богдан Милчев е роден през 1971 година в София. Завършил е Минно-геоложкия институт. Работи в Министерство на вътрешните работи от 1995 до 2014 година в структурите на Пътна и Охранителна полиция. От 2011 до 2013 година управлява КАТ в Столична дирекция на вътрешните работи. През 2018 година пази докторска дисертация на тематика “Система за ръководство на рисковете от пътнотранспортни произшествия”. В края на 2017 година взе участие в учредяването на Института за пътна сигурност, а през 2019-а стана ръководител на Управителния съвет на неправителствената организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР