Заради новия, по-заразен щам на коронавируса е добре дистанцията между

...
Заради новия, по-заразен щам на коронавируса е добре дистанцията между
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Увеличете дистанцията и носете медицински маски


Заради новия, по-заразен вариант на ковид е добре дистанцията сред хората към този момент да не е 1,5 метра, а 2,5 метра. Както и употребяваните маски да са с по-висок клас на отбрана. За това прикани основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия. На същото мнение е и шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Ако хората съблюдават нужната отдалеченост, носят вярно маските си и не се отнасят присмехулно към ограниченията, можем да чакаме растеж на новите случаи, само че не и взрив, който да докара до задъхване на здравната система, разяснява Катарджиев пред БиТиВи.

Спореддоц. Кунчев нови разновидности на вируса ще има непрестанно, само че положителната вест, е че имунизациите пазят от тежко протичане и смъртност. Той разяснява още, че тестванията се считат за така наречен „ златен стандарт “ за проучване на вируса, а бързите проби са за облекчение на жителите. Именно за това доста малко са страните, които одобряван бързите проби като опция за секване на границата. Повечето изискват и към този момент това ще остане това.

Нашата концепция не е да плашим някого, а да предупредим, че тендецията върви към повишение и толкоз по-важно е спазването на ограниченията, разяснява Кунчев във връзка вчерашния брифинг на НОЩ и предизвестието, че се чака нов пик до няколко седмици.

Постепенното нарастване на случаите в този момент не е резултат от връщането на учениците, в случай че има такова въздействие, то ще се усети след 7-10 дни, съобщи той. Не е повода и отварянето на моловете, то беше предстоящо, в Западна Европа то е в доста високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме готови.

Една пандемия от въздушно-капкова зараза не може да бъде спряна. Нито с ограничения по границата, нито с ограничения вътре в страната, само че може да бъде държана под надзор, с цел да не срине здравната система, акцентира основният държавен здравен контрольор.

Хората да носят маски и да не се събират на огромни групи, бе апелът на проф. Тодор Кантарджиев. Той подсети, че местата на закрито са най-опасни. И изясни, че заразяването с новия вариант става за 5 минути, до момента в който при предходните разновидности са били нужни най-малко 10-15 минути беззащитен контакт сред инфектиран и здрав човек.

Кантарджиев разяснява и отношението на българите към имунизациите. Той бе безапелационен, че те ще оказват помощ. И изясни недоверието към тях с народопсихологията -най-сигурният метод българите да прояват интерес към имунизациите е да се каже, че няма и че би трябвало да се употребяват връзки, с цел да се имунизират. Тогава ще станат опашки за имунизиране, сподели професорът и добави - Българинът желае да се имунизира, единствено когато няма ваксини.

Ако не се съблюдават ограниченията, до края на месеца още веднъж ще има нова вълна на инфектираните, предуреди вирусологът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР