Заедно с други девет държави от ЕС, сред които и

...
Заедно с други девет държави от ЕС, сред които и
Коментари Харесай

България иска ядрената и газова енергия да бъдат признати за екоустойчиви


Заедно с други девет страни от Европейски Съюз, измежду които и Франция, нашата страна ще упорства незабавно да бъдат приети за екологично устойчиви икономическите действия, свързани с производството на нуклеарна сила и на природен газ. Това заяви президентът Румен Радев при идването си в Брюксел за присъединяване в двудневното съвещание на Европейския съвет, оповестиха от прессекретариата на президента.

България уверено поддържа прехода към климатично неутрална стопанска система, само че този преход би трябвало да бъде равномерен, резистентен, уравновесен и щадящ жителите и стопанската система, разясни президентът. Ще упорствам, както и няколко други страни, да бъде осъществен разбор за връзката сред актуалната енергийна рецесия и признатия пакет " Готови за цел 55 " - фрапантно да се усили намаляването на излъчванията, добави той.

За България това значи да ускорим прекъсването на обичайните ни базови мощности, без да сме подготвени с нови такива, съгласно новите технологии. За страдание, предходното държавно управление през декември 2020 година позволи да се тръгне по тази пътека. Сега би трябвало да вършим всичко допустимо за минимизиране вредите за България, уточни Радев. По думите му България изрично би трябвало да развива зелените технологии, да внедрява ускорено нови решения в енергетиката и стопанската система, само че без " рисково осъществяване " на енергийния преход.

Проблемът с високите цени на енергоносителите е общоевропейски и би трябвало да търсим координирани дейности на равнище Европейски Съюз, тъй че да защитим жителите и бизнеса, означи още президентът.

Според него е значимо цените на енергийната борса да са транспарантни и да не се позволява далавера. " България създава сила, задоволителна за своя пазар, и изнася сила. Ние сме част от Европейски Съюз и този експорт не може да бъде спрян, а това въздейства на цените в България. Затова ще настояваме Европейска комисия да се намесва пламенно с надзор върху тържищата и ограничения за попречване на спекулата ", сподели още президентът.

Радев счита, че най-важните краткосрочни ограничения против рецесията с високите цени на електрическата енергия са обезщетенията за жителите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, само че те са оставени напълно на отговорността на страните членки и са съгласно техните финансови благоприятни условия.

По думите на президента, за България значима мярка, която сега липсва измежду рекомендациите на Брюксел, е понижаване на цените на излъчванията на парниковите газове, които към този момент надвишават разчетните от Европейска комисия равнища за 2030 година. Друга опция е събраните средства от продажба на излъчвания да могат да се употребяват за спешни ограничения.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР