Всички разбираме в каква криза се намира не само България,

...
Всички разбираме в каква криза се намира не само България,
Коментари Харесай

Нинова пред КНСБ: Бюджет 2022 г. трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса

" Всички разбираме в каква рецесия се намира освен България, само че и Европа, и света. Политическата рецесия, в която се намира страната ни задължава авансово да сме подготвени с съответни ограничения ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на среща с КНСБ, в която от страна на левицата взеха присъединяване и Георги Свиленски, Христо Проданов, Георги Гьоков и Димитър Данчев. Тя изрази терзание, че няма да има задоволително време от стартирането на Народното събрание през втората половина на ноември до края на декември, с цел да може да се изпълнят значимите неща, които стоят пред България. Като такова водачът на левицата уточни приемането на бюджета за 2022 година
Корнелия Нинова прикани всички партии да се поучат от сложния опит в 46-то Народно заседание и да влязат подготвени в Народното събрание с доста съответни и работещи решения. Тя изясни, че Българска социалистическа партия се готви в две насоки. На първо място водачът на левицата уточни пакет от незабавни ограничения за първите 100 дни в Народното събрание и на държавното управление. На второ място Нинова уточни, че Българска социалистическа партия се готви за бюджета за 2022 година и прогнозната тригодишна рамка към него. По думите й той би трябвало да е по-социален и да подкрепя и хората, и бизнеса в тези тежки рецесии. " Смятаме, че сме притиснати от времето и сега би трябвало всички политически партии, които се вижда, че ще влязат в идващия парламент, авансово да се приготвят по тези въпроси ", акцентира тя. Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че това е задачата на срещата с КНСБ, както и други браншови организации, и работодатели: " Искаме да ни помогнете, с цел да забележим от ваша позиция кое е най-важното ".
Нинова съобщи, че левицата слага на тези срещи акцентите: инфлацията, цените, приходите и помощта, която страната може да окаже на стопанската система и на фамилиите в първите 100 дни. " Събрахме опит от това, което се прави в други европейски страни и предлагаме няколко неща, които обсъдихме и с браншови организации, и се одобряват добре ", сподели още тя. Като първа стъпка водачът на Българска социалистическа партия уточни да се понижи Данък добавена стойност за енергоносителите. Като образец Нинова даде Испания, която много фрапантно е понижила този налог и е постигнала 30 % понижение на крайната цена на енергоносителите. Тя добави, че левицата предлага същото и за храните от дребната потребителска кошница - понижаване на Данък добавена стойност от 20 на 9%.
" Това би било помощ и за производителите, и за всеки от крайните консуматори ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия. На трето място Нинова уточни държавна помощ за предприятията - свръхпечалбите, които са насъбрани в производителите и търговците на сила да се събират в специфичен фонд и да се употребяват за подкрепяне на бизнеса и на семействата.
" За семействата, както стана в Гърция и в други европейски страни, да се подсигуряват 200 kWh електрическа енергия от страна на страната за енергийно бедните фамилии, които мъчно могат да посрещнат зимата ", разясни тя.
Нинова означи, че на извършена среща с български производители на храни - месопроизводители, млекопроизводители и те са упорствали да се обезпечи несъмнено количество сила за покупка, само че с преимущество за компании, които оперират на българския пазар. " Ние споделяме едно такова виждане. Винаги сме упорствали за отбрана на българското, родното произвеждане, изключително в хранителния отрасъл ", акцентира тя.
Нинова уточни, че за Българска социалистическа партия като лява партия са значими приходите и изяждането им от инфлацията, даже и след нарастването в актуализацията на бюджета. Тя добави, че левицата преглежда и разнообразни разновидности за повишение на минималната работна заплата; за установяване на понятието " енергийно небогати " и методът, по който те да бъдат обезщетени през фонда, който се предлага.
Нинова сложи като значима и тематиката за " Мариците ", която е настояща във връзка със " Зелената договорка ". Тя напомни, че обичайно левицата държи на развиването на нуклеарната енергетика. " Смятаме, че оптимално дълго би трябвало да се удължи срокът и през това време да бъдат открити заместващи мощности ", съобщи ръководителят на българските социалисти. Нинова подсети, че Българска социалистическа партия е направила референдум и е събрала подписи за изграждане на атомната централа АЕЦ " Белене ", което времето е потвърдило като належащо. " Тази крачка е допустима и нужна за енергийния баланс на страната. Готови сме да беседваме и по този въпрос. Темата за " Мариците " не е единствено екологичен проблем, само че и стопански, и енергиен, и обществен. Трябва да намерим най-разумните решения ", безапелационна бе тя.
" Задължително би трябвало в идващия парламент да се опитаме да реализираме единодушие за постоянен кабинет, с цел да не оставяме страната през зимата в тези рецесии без болшинство и държавно управление, които да преведат страната и хората през рецесиите, и зимните месеци. Водени от тази отговорност и разбирането, че ние ще бъдем фактор в идващия парламент, както и до момента на непоклатимост, на разсъдък и на съответни решения, продължаваме тези срещи и да се готвим ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Тя акцентира, че левицата е поела ангажимент тематиките, по които е реализирано единодушие както с КНСБ, по този начин и по време на другите срещи, да бъдат импортирани в идващия парламент като закони. Тя благодари на представителите на синдиката за предложенията, направени по време на срещата, както и за оценката, която са дали на Българска социалистическа партия като единствен постоянен фактор в 46-тия парламент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР