Властите в Румъния ще умъртвят или преместят 140 мечки и

...
Властите в Румъния ще умъртвят или преместят 140 мечки и
Коментари Харесай

В Румъния ще умъртвяват мечти и вълци заради нападения над хора

Властите в Румъния ще умъртвят или реалокират 140 мечки и 97 вълка поради нарасналия се брой набези против хора.
Мерките целят да „ предотвратят значими вреди и да защитят публичното здраве и сигурност “, обявиха от министерството на околната среда в изказване, заяви БГНЕС.
Решението обаче провокира гнева на редица екологични организации, макар че назначен от държавното управление екип учени поддържаха ограниченията с довода, че това няма да „ заплаши опазването на тези два типа “. Според специалистите умъртвяването на животните ще предотврати и лова за трофей.
Въпреки това от неправителствената организация WWF осъдиха решението на управляващите и обявиха, че изсичането на горите е причина за зачестилите набези.
„ Властите първо би трябвало да се оправят с казуса, който е предиздвикал мечките да се доближават от ден на ден до човешките селища в търсене на храна “, съобщи Кристиан Пап, началник на румънския клон на организацията.
Миналият октомври сходни обвинявания принудиха министерството на околната среда да отдръпна квотата за ловуване на 552 мечки, 657 вълка и 485 риса.
Обширните румънски гори са дом на близо 6000 кафяви мечки – 60% от европейската популация. През последните месеци все по-голям брой от животните започнаха да навлизат в градове и села в търсене на храна. През юли двама пастири бяха съществено ранени при нахлуване от мечка в региона на Карпатите.
Месец по-рано управляващите бяха принудени да затворят краткотрайно известния палат Пойенари, въодушевил романа „ Дракула “, откакто туристи се сблъскаха с майка мечка и трите й мечета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР