„Във Великобритания 96% от случаите на COVID-19 са на индийския

...
„Във Великобритания 96% от случаите на COVID-19 са на индийския
Коментари Харесай

Инфекционист: Индийският вариант на COVID няма да ни подмине


„ Във Англия 96% от случаите на COVID-19 са на индийския вид. Заболелите, които са имунизирани, са доста малко. Обикновено става дума за хора с хронични болести, които не са основали най-благоприятен имунитет”. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България” доктор Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

Той прибавя, че имунизациите резервират един доста висок % на отбрана и против този вид на вируса. Рискът от тежко заболяване остава доста дребен. Това не значи, че не може да има обособени случаи на тежко протичане.

Той вижда проблем в ниския брой имунизирани у нас.„ Ако индийският вид навлезе в България, ни чака нова вълна на болестта. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, тъй като ние сме единственият остров на Балканите с толкоз невисок % имунизирани, предизвести инфекционистът.

Специалистът отговори и на въпрос какъв брой дълъг е имунитетът на преболедувалите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни кафези. Важният въпрос е до каква степен те са в положение да осъществят съответна отбрана. В Бразилия има район, в който хората прекараха два пъти два разнообразни разновидността на вируса. Това е доказателство, че построеният имунитет не е изключително ефикасен против другите мутанти. Ваксините дават по-добра отбрана против тези разновидности, безапелационен бе доктор Илиев.

По мотив ръководството на пандемията у нас, той разяснява, че е имало проблеми в връзката. Създаде се всеобща просвета, която отхвърля казуса, маските и имунизацията. Бих желал да напомня на доктор Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики постоянно може да има, само че бих го посъветвал да се вгледа в личните си неточности, добави доктор Илиев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР