Трябва да има промени в НПК, които да задължават прокуратурата

...
Трябва да има промени в НПК, които да задължават прокуратурата
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Публична тайна е, че немалко магистрати се сдобиха с вили и къщи в Гърция


Трябва да има промени в Наказателно-процесуален кодекс, които да задължават прокуратурата да проверява информация като тази, употребена от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. Това разяснява пред БНР адв. Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и отбрана на човешките права. Той посочи, че такива данни, употребявани са наказания, би трябвало да бъдат легален мотив за формиране на досъдебно произвеждане. Прокуратурата да бъде задължена следователно да проверява тези сигнали. Едно такова следствие би фокусирало наказателната отговорност върху съответни лица, обясни позицията си адв. Екимджиев.

Според него по този начин ще се персонализира нереалната виновност и ще се даде право на отбрана на упрекнатите лица. От правозащитна позиция това е доста странна обстановка, при която стотици лица са включени в някакви описи, търпят извънредно тежки репутационни вреди, само че на този стадий няма по какъв начин да се защитят дейно, разяснява още юристът.

Екимджиев счита, че служебният кабинет прави това, което може и задължен да направи, с цел да защищити “публичния запас, страните компании, нашите пари от “изгаряне “.

Може да се стигне фактически до разграничение сред тези, които имат защо да бъдат осъдени и тези, които са евентуални косвени жертви, прикани юристът.

И дбави: “Публична загадка е, че значително магистрати по много непонятен на пръв взор метод се снабдиха с вили и къщи в Гърция, по Средиземноморието. Може да имат пари от бизнеси на техни близки, може да имат пари от реставрация, само че въпреки всичко това предстои на инспекция “. Думите му бяха във връзка твърденият на министър Бойко Рашков за безучастие на прокуратурата по инспекции за имущественото положение на 38 магистрати и политици.

Екимджиев напомни, че “преди към три години господин Цацаров доста тържествено даде обещание, че прокуратурата стартира инспекция по изтеклите информации за банкови сметки на магистрати и обществени персони в непознати банки “.

“След това капка по капка излизаше информация, че са открити, без да се показват имена обаче, и внезапно просто беше спусната една завеса и тематиката беше забравена. Очевидно там нещо е намерено. Най-вероятно тази информация, откакто не се разгласява, не се прави притежание на медиите, на обществото – каква е повода да не се прави? Очевидно е, че се прави, с цел да се употребява за други цели – да бъдат държани на каишка подвластните към този момент лица “, сподели той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР