„Тронът Арифе“, който е използван от османските султани по време

...
„Тронът Арифе“, който е използван от османските султани по време
Коментари Харесай

Показват султански тронове за Байрама СНИМКИ

„ Тронът Арифе “, който е употребен от османските султани по време на празничната гала, извършена в двореца в навечерието на Рамазан (Шекер) Байрама, беше изложен в салона " Реван " на двореца Топкапъ.



„ Тържествените тронове “ са измежду най-великолепните части в сбирките на двореца Топкапъ.

400-годишният „ Трон Арифе “, прочут още като Тронът на султан Ахмед I, е бил употребен от султаните най-вече в церемониите, провеждани в двореца в деня преди празниците. Датата на сътворяването на този престол се пресполага, че в интервала 1603-1617. Майсторът, направил трона е основният проектант Седефкар Мехмед Ага, който е и архитектът на Синята джамия.

Илхан Коджаман, шеф на музея в двореца Топкапъ, сподели, че: „ в Османската империя има два значими празника. Единият от тях беше Рамазан-байрам, а другият беше Курбан-байрам. Празниците стартират предния ден, а точно в деня " Арифе ". След като султанът реализира обедната си молитва в джамията Агалар, този престол, който по тази причина го назоваваме „ Тронът Арифе “, се слага пред приемната и след следобедната молитва султанът сядал на него и се поздравява с хората от двореца. Тази стратегия продължавала до вечерната молитва. След това се организира последния " ифтар " (вечеря по време на Рамадана) и на сутринта султанът отива в Света София или Синята джамия и прави байрамска молитва. В деня на празника след сутришната молитва, различен церемониален престол, който назоваваме " Златен престол " или байрамски престол, се слага пред централната врата в предверието на сарая, наречена " Вратата на щастието " и там стартира формалният празник.



Давайки информация за характерностите на трона, Коджаман сподели: „ Тронът Арифе " е изработен от орех. Покрит е със седеф и скъпоценни тамъни. По него, по краищата, има злато и изумруди. „ Конструкцията под формата на фенер в горната част е украсена с рубин и изумруд. “

Коджаман сподели: „ В двореца Топкапъ има непокътнати 5 трона. Те бяха изложени в залата " Фатих ", известна като съкровищницата. Тъй като обаче в този момент е в развой на реституция отдавна те не можеха да бъдат забелязани.

Тези дни поради началото през днешния ден на Шекер Байрама „ Трон Арифе “ и „ Златният престол “ са изложени в залата " Реванс " краткотрайно, с цел да могат да ги видят посетителите. Докато другата зала не бъде приключена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР