Сумата от 5 милиона лева стои зад лъжата на “зелените”,

...
Сумата от 5 милиона лева стои зад лъжата на “зелените”,
Коментари Харесай

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро


Сумата от 5 милиона лв. стои зад лъжата на “зелените”, че Шабленското езеро се източва посредством прокопан нелегално канал, демонстрира следствие на “Труд”.

Оказва се, че повода за следващата операция на “еколозите” е фактът, че предходната седмица техните организации са отрязани от европейско финансиране по два плана в региона на Шабла, като всеки от тях е на стойност от към 2 400 000 лв.. Ден по-късно в обществените мрежи някогашният шеф на Природен парк “Витоша” и нелегитимен началник на “Асоциацията на парковете в България” (АПБ) Тома Белев пуска във фейсбук “новината”, че в предпазената околност се правят противозаконни действия. АПБ е част от обединението “За да остане природа в България”, която е едно с политическа партия “Зелените”. Лъжливата информация е качена и на уеб страницата на различен член на “екообединението” - Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Причината за тази акция - в края на предходната седмица в София се организира съвещание на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия “Околна среда” (ОПОС), описаха източници на “Труд”, които са участвали на срещата. На нея се схваща, че по ОПОС, по ос “Биоразнообразие”, следва финансиране на двата плана за запазване на предпазените местности край Шабла, измежду които е и Шабленското езеро.

Като представител на “зелените” на съвещанието е Катерина Раковска от управлението на WWF-България (също член на “За да остане природа в България” - б.а.), която изпада в нервност. Защото откакто измененията в Закона за биологичното многообразие бъдат признати, предпазените зони ще бъдат ръководени по нов метод. Този способ изключва многомилионно еврофинансиране на “зелените”. Така на съвещанието на Комитета излиза наяве, че въпросните два плана за общо 5 млн. лева ще бъдат изпълнени от държавни структури, измежду които РИОСВ-Варна.

Точно два дни по-късно Тома Белев и Българско дружество за защита на птиците разгласяват фотоси от активност, която се прави всяка година – Шабленското езеро се източва минимално. Това се прави, с цел да не се заблати, което би довело до измиране на огромна част от предпазените растителни и скотски типове в него. Друг мотив са наводненията на близки частни и държани парцели. Но съгласно Белев и Българско дружество за защита на птиците надали не езерото ще бъде пресушено, а законите били нарушени.

С тази машинация е измамен и министър председателят Бойко Борисов, който през вчерашния ден незабавно изпрати министъра на околната среда и водите Нено Димов на инспекция в Шабла (виж карето).

В същото време управляващите не подхващат никакви ограничения против българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF), който има представители в множеството държавни работни групи, комисии и препоръки, занимаващи се с опазването на околната среда.

Този месец американският уебсайт Buzzfeednews.com разгласява огромно следствие, в което потвърждават по какъв начин чиновници на WWF правят убийства и изнасилвания в регионите на предпазени територии в Африка и Азия. На базата на това следствие “Труд” разгласява поредност, след която във всяка друга държава-членка на Европейски Съюз WWF щеше да бъде изваден от всички звена, взимащи основни държавни решения. У нас към момента реакция няма.

Практика

Мълчат за Дуранкулашкото езеро

Докато “зелените” изясняват по какъв начин дейностите по Шабленското езеро са нездравословни за природата, следствието на “Труд” сподели, че те работят по същия метод в близкото Дуранкулакшко езеро.

През 2001 година Българо-швейцарска стратегия за запазване на биоразнообразието (БШПОБ) извършва план за огромна сума – построява оборудване със шлюз. Целта е да се прави отводняване на езерото. Така наречният савак е записан и в Плана за ръководство на предпазената околност, работил от 2002 до 2011 година, чийто създател е БШПОБ: “Предназначението на тези уреди е за от време на време изпускане на езерни води в морето за възстановяване положението на водните екосистеми в Дуранкулашко езеро”. Днес БШПОБ към този момент не същестува с това име. Нарича се Българска фондация “Биоразнообразие”, която също членува в обединението “За да остане природа в България”. А оборудването на Дуранкушалкото езеро от години не работи, тъй като е направено зле и вълните са го разрушили. Но парите са него са усвоени от “зелените”.

Мариян Жечев, кмет на община Шабла, пред “Труд”: Няма причина за такава нервност

- Господин Жечев, подвигна се огромен звук към Шабленското езеро. Какво е ситуацията?
- Нормално е положението на езерото, водата в този момент е по-бистра и заблатяването е по-малко. Няма сериозен проблем за такава шумотевица, бих я нарекъл нервност. Никога не сме имали проблеми с тази операция по източване на водата в езерото, която се прави постоянно, съвсем всяка година. Досега природозащитниците не са реагирали, а в този момент за какво го вършат.

- А за какво се постанова изпускането на вода от езерото?
- Навремето имаше поливна система за десетки хиляди декара земеделска земя и водата в езерото, която идва от натурален водоизточник -извори и превалявания, се опресняваше посредством нея. Помпите от години не работят, езерото подвига равнището си, заблатява страничните територии, това усили тръстиката, чийто стъбла съхнат всяка година, загниват и падат във водното огледало. Видимо е, че то понижава и красивото езеро се трансформира в тресавище.

- Хората в Шабла споделят, че към този момент в езерото няма раци и риба, по този начин ли е?
- Преди две години имаше всеобщо измиране на раци, само че еколозите нищо не споделиха, очевидно в този ден и час не са били там.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР