Странно или не, но вече 7 месеца няма нито становище,

...
Странно или не, но вече 7 месеца няма нито становище,
Коментари Харесай

ПОРЕДЕН ГОЛЯМ СКАНДАЛ! ЩЕРКА-ГЕЙТ: Здравният министър Николай Петров дал 1.2 млн.лв. на фирма на дъщеря си!





Странно или не, само че към този момент 7 месеца няма нито мнение, нито реакция от прокуратурата или АДФИ за одитния отчет, изработен от ревизори от дирекцията за вътрешен одит на МО на Военно-медицинска академия за интервала 1.06.2014 – 31.01.2017 година Началник на ВМА през този интервал главно е сегашния министър на опазването на здравето проф. Николай Петров, оповестява уеб сайтът news10.bg.

Одитът е подписан и потвъден от шефа на дирекция „ Вътрешен одит” – МО Славчо Златков. Резултатите от него са предоставени на възложителят – служебния министър на защитата Стефан Янев. Предложението на инспекторите е „ по отношение на откритите пропуски и нарушавания на Закона за публичните поръчки и подозрения за знаци за нередности, копие от отчета да се изпрати по подготвеност на Агенция за държавна финансова ревизия и Военно-окръжна прокуратура. Последната информация по отношение на ориста на тази инспекция е,че е на предписание на ВАП. Според адвокати дори да се откри спор на ползи и нарушавания във връзка с подписване на контракти и отдаване на площи глобата евентуално ще е единствено административна.

Какво са открили инспекторите:

Към 31.12. 2014 година ВМА е имала просрочени отговорности 95 823 288 лв.. За одитния интервал са погасени огромна част от просрочените отговорности, като остататъкът към края на 2016 година е в размер на 14 100 971 лв.. Просрочените отговорности към сдружения, снабдители на артикули и услуги в размер на 52 413 288 лв. са трансферирани посредством цесии на Българска банка за развиване. Задължението на ВМА към сдружения кредитори е поето от ББР, като задължението на ВМА към банката е с падеж края на 2018 г, като за този интервал не се начисляват лихви и просрочие. С помощта на страната и Постановление на Министерски съвет 308 от 17.11.2016 година на ББР са преведени 20 млн лв. като изискуем към края на 2018 година излишък е над 32 млн лв.. Одиторите показват подозрение за основни опасности „ по отношение на обезпечаването на бюджетните разноски на ВМА за 2018 г.”

В резюмето на одиторския отчет следват констатации за нарушавания на Закона за публичните поръчки и констатации за спор на ползи.

Първата и съществена е, че ВМА подписва контракт за „ периодическа доставка на остесинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, атероскопски консумативи и импланти за неврохирургия по обособени позиции за потребностите на ВМА и подчинените й структури в страната-София, Пловдив, Плевен, Слевен с сружество „ Ортопедие-Инвескс”, записано по Закон за задълженията и договорите. Дружеството е обединяване сред две фирми- „ Ортопедие-БГ” и Инвекс-Трейдинг, АД. Общата стойност на контракта е 1 117 731 лв. с Данък добавена стойност. Договорът е подписан, макар че сдружението не показва доказателства, че е съответно записано – липсват удостоверения за данъчна регистрация, БУЛСТАТ, заради което нама данни и за ЕИК, което е в нарушаване на Правилника за използване на Закона за публичните поръчки. При сходни неизправности всеки участник по Закон за обществените поръчки следва да бъде отхвърлен, установяват инспекторите. Необходимите удостоверения не са предоставени при сключването на контракта на 13 януари 2015 година В отчета си инспекторите акцентират, че това нарушаване не може да се третира като незначителен случай.

Допълнително е открито, че заплащанията по контракта не се реализират към сдружението „ Ортопедие-Инвекс”, а по сметка на „ Ортопедие-БГ” ЕООД, което е в нарушаване на Правилника за използване на Закон за обществените поръчки. Изводът на инспекторите е, че възложителят ВМА е позволил нарушаване на императивната наредба на Закона за публичните поръчки и неговия устав, с което се нарушават публични ползи от една страна и от друга се основават условия за нарушавания и заобикаляне от изпълнителя на данъчното законодателство.
Възложителят – ВМА е заплатил дължмите по контракта суми на упоменатата компания „ Ортопедие БГ” и по този начин още един път „ удостоверява своето нарушение” на наредбите на Закон за обществените поръчки, установяват инспекторите.

При инспекция на двете компании, участници в дружетвото „ Ортопедие-Инвекс” стават ясни и други противоречиви условия.

На компанията „ Инвекс Трейдинг” АД е натрапен запор, месец след подписване на контракта с ВМА. Изпълнителят е бил задължен да осведоми възложителя за всяка смяна в събитията, каквато съставлява и запора на сметките на един от участниците в сдружението „ Ортопедия-Инвекс”. Според инспекторите липсват доказателства, че ВМА е осведомена за това събитие.
От друга страна, другата компания в сдружението „ Ортопедие-Инвекс”, „ Ортопедие-БГ” е с лишен сертификат(ISO 9001) на 8.09.2016 година Сертификатът е трябвало да бъде годен до 17.08.2017 година

Индикатори за свързани лица

Какво още откриват инспекторите: Седалището и адресът на ръководство на „ Ортопедие БГ” е в столичния кв. „ Витоша” на ул. „ 21 век” 9. Управител е Павлинка Нецова, която е и едноличен притежател на рекламната компания „ МЕД Комюникейшън” ЕООД. Това сдружение и „ Ортопедие-Инвекс” са регистрирани на същия адрес. На този адрес е записана и компанията „ районна прокуратура ПР Консултинг”, представлявана от Ивелина Давидкова.

До 11.08, 2014 година собствеик на капитала на тази компания е Руслана Николаева Петрова, щерка на ген. проф. Николай Петров, сегашен министър на опазването на здравето и някогашен шеф на ВМА.

Одиторите откриват в тези условия знаци за свързани лица и съществуване на спор на ползи. И изрично насочат рекомендация за инспекция на тези обстоятелства и обстоятества.

Други фрапиращи констатации в одитния отчет е за пространства във ВМА, дадени за частна процедура на изявени лекари от същата болница. Както и за опорочени търгове за отдаване на площи на един и същи притежател на компании, който взе участие с разнообразни предложения и по този начин се позволява манипулиране на крайната цена за отдаване чартърен. Играта с разнообразни компании, следени от едно лице, в последна сметка довежда до ощетяване на конкурентната среда, а спечелването на търга на ниската цена води до ощетяване на ВМА.

Стана дума за частната активност на лекарите. Подтексът е явен. Докато работят за държавната си заплата, процедура и подготовка, насочват пациенти да си заплащат в частните си практики в същата болница.

Одиторите са показали образци за наематели на пространства във ВМА, медицински центрове на чиновници на болничното заведение:

Например началници на отделенията в Клиника по функционална диагностика на нервната система на ВМА работят в МЦ”Неврология” ООД.

Началник на Клиника ”Обща окологична гинекология” е и упправител на МЦ”Гин Арт”. Управител на „ Сърце 21” е пък шеф на поделение в Клиниката по кардиология на Военна болница.

Началник на поделение в Клиниката по интензивно личение работи и в МЦ ”Ангио”.

В МЦ „ Артро Арт” пък са събрани на частна процедура началници от катедра „ Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия и шеф на клиника по атроскопска травматология.

Спиред презенка на инспекторите „ съвместяването на служебните и частни действия на лекари крие основни рискаве” от неразграничаването на служебния и частния интерес.

Нищо срещу частната процедура на лекарите. След като те са се потвърдили като положителни експерти естествено, че имат право да печелят от уменията и знанията си. Но в случай че имат и благоприятни условия и време да са изцяло изрядни в държавната си работа.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР